Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тенорът Марио Николов става водещ по БНТ

Ще бъде лице на новото предаване за джаз и класика „Вечната музика“, а скоро трябва да бъде възстановен като директор на Оперетата

Марио Николов бе сред най-обичаните певци в Оперетата до уволнението му през 2015 г. Снимка: БНТ - Тенорът Марио Николов става водещ по БНТ

Марио Николов бе сред най-обичаните певци в Оперетата до уволнението му през 2015 г. Снимка: БНТ

Предаване за джаз и класика тръгва по БНТ1 на 13 септември, съобщават от обществената медия. Новата рубрика ще се нарича „Вечната музика“ и ще върви всяка седмица в четвъртък от 23,30 ч. Неин водещ ще бъде тенорът от Оперетата Марио Николов.

„Вечната музика” има за цел да представя най-интересните събития в двата основни музикални жанра, обясняват от БНТ. В предаването ще гостуват композитори и изпълнители, ще бъдат представяни и в автентичната среда, където творят, аудиторията ще бъде запознавана с различните инструменти и тяхното приложение в класиката и джаза.

В първото издание на „Вечната музика“ ще гостува композиторът Любомир Денев, който ще говори за любовта към музиката и потребността да се изразиш на нейния език, както и за невъзможността от категоричен избор между класиката и джаза. Другият гост на Марио Николов ще бъде виртуозният кларинетист Борислав Йоцов, печелил овации на редица сцени в Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия. За професията реставратор и акордьор на пиана ще разкаже Петър Димитров. Предаването ще представи и най-интересното от Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“.

Доскоро Марио Николов бе един от най-обичаните солисти в репертоара на Националния музикален театър. През 2015-а година обаче беше уволнен дисциплинарно от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Аргументът за отстраняването му гастрол на Николов в Констанца, Румъния, докато същевременно бил в платен от българската държава отпуск. Тенорът обаче отрича това твърдение и обжалва уволнението си. Междувременно беше проведен конкурс, спечелен от назначената за негов и.д. Мариана Арсенова. През 2015-а бяха отменени всички участия на Марио Николов в Оперетата. И сега, три години по-късно, Марио Николов спечели на три съдебни инстанции делото срещу Министерството на културата. В края на май 2018 г. Върховният съд постанови връщането на тенора на директорския пост в Националния музикален театър. Това засега не се е случило.

Вижте още: ВРЪЩАТ ЛИ МАРИО НИКОЛОВ НАЧЕЛО НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР?

Режисьор на новото предаване е Константин Младенов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg