СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тео Ушев влиза в журито на „Оскарите“

Българският режисьор е получил покана за гласуващ член на Академията, която връчва най-престижните награди в киното

Котарашки, Георги Господинов и Теодор Ушев (отляво надясно) – селфи на хората зад „Сляпата Вайша“. Снимка: Личен архив - Тео Ушев влиза в журито на „Оскарите“

Котарашки, Георги Господинов и Теодор Ушев (отляво надясно) – селфи на хората зад „Сляпата Вайша“. Снимка: Личен архив

Вече имаме свой човек на Оскарите! Работещият в Канада Теодор Ушев обяви във Фейсбук, че е получил покана за гласуващ член на Академията за киноизкуства и науки, където членството е отворено за качествени творци от цял свят. Да му е честито!

Роденият в България през 1968 г. Теодор Ушев завършва „Графичен дизайн“ в Художествената академия през 1995 г. Днес живее в Канада, където създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет. Неговият „Сляпата Вайша“, по едноименния разказ на Георги Господинов и с музиката на Котарашки, бе номиниран за „Оскар“ в категорията за късометражен анимационен филм. Оттам идва и настоящата покана за членство в Академията.

С гордост мога да съобщя, че получих покана за гласуващ член на Американската Академия за Киноизкуство. Вече ще можете частично да ме обвините, ако любимият ви филм не спечели Оскар следващата година“, написа сериозно-шеговито Тео Ушев в социалната мрежа.

Тази година са поканени 774 нови членове от 57 държави. През последните две години, след скандала с „твърде белите“ оскари от 2015-а, броят на жените, поканени от отделните клонове е нарастнал с 359%, а на цветнокожите – с 331%. През 2012-а 94% от гласуващите членове бяха бели, 77% бяха мъже, а средната им възраст бе 63 г. Чернокожите бяха едва 2%.

Процесът на подбор на членове в Академията напомня такъв в много трудно достъпен клуб – ето кой, как и къде може да стане неин член и с гласа си да участва в определянето на носителите на най-престижната награда в света на киното.

Кой

Членове на Академията могат да бъдат само филмови творци, участвали в създаването на филми, показвани в киносалоните. Академията има 17 клона за различните професионалисти, вариращи от актьори до сценаристи и две общо категории за членове и асоциирани членове – специалисти, които работят в киното, но не се вписват в нито един от клоновете. Има и допълнителни изисквания за всеки от отделните клонове и категории.

Как

Приемането на членове  в Академията става чрез поръчителство, а не чрез молба или заявление. Кандидатът трябва да бъдат препоръчан от двама членове на Академията от клона, в който работи и той.

Номинираните за „Оскар“ автоматично стават „препоръчани“ за членство и нямат нужда от други поръчители. Това не се отнася за номинираните или дори получилите „технологични“, „студентски“, „младежки“ и всякакви „други“ оскари, за които вероятно широката публика у нас никога нямаше да научи,  ако в тях не бе представен и българин.

В следващата фаза кандидатурите на номинираните и препоръчаните кандидати се разглеждат от браншови комитети, които изготвят препоръки за членство. Управителният съвет на Академията решава кои лица ще получат покани. Кандидатурите се обсъждат веднъж годишно, през пролетта. Тази година крайният срок за подаване на препоръки беше 31 март.

Къде

Академията за киноизкуства и науки е глобална организация, представяща най-доброто от световното киноизкуство и нейни членове има в страни по цял свят.

А ние?

Има ли и други наши сънародници, членове на Академията с право на глас? Тъй като досега няма друг българин с номинация за „Оскар“, единственият начин да има и други като Ушев, е да са били препоръчани и Управителният съвет на Академията да е гласувал за тях. Ако това се беше случило, най-вероятно щяхме да сме чули и чели за тях.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90