Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теодор Ушев и канадски сценарист ще снимат филм със субсидия от НФЦ

„Чамъ-кория“ на Виктор Божинов е с отказано финансиране за пореден път

Дебютният игрален филм на Теодор Ушев „φ1.618“, който предстои да излезе, също е с финансовата подкрепа на Националния филмов център. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Теодор Ушев и канадски сценарист ще снимат филм със субсидия от НФЦ

Дебютният игрален филм на Теодор Ушев „φ1.618“, който предстои да излезе, също е с финансовата подкрепа на Националния филмов център. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Три филма, единият от които по сценарий на канадския автор Крис Робинсън и с режисьор Теодор Ушев, ще бъдат заснети с бюджет над 600 хил. лв., става ясно от резултатите от първата за 2022 г. сесия на Националния филмов център. Филмът на Ушев е с работно заглавие „На празен ход“. Другите два високобюджетни филма са на Драгомир Шолев („5 пъти, в които баща ми си забрави чантата“), който е получил най-много точки от комисията, и Камен Калев („45“), и в двата случя режисьорите са и сценаристи на продукциите.

Общо 26 проекта са кандидатствали за субсидия в категорията „пълнометражен филм с бюджет над 600 хил. лв.“. Сред отпадналите за пореден път е проектът „Чамъ-кория“ със сценарист и режисьор Виктор Божинов. Сценарият е по книгата на Милен Русков „Чамкория“, а Виктор Божинов вече засне „Възвишение“ по роман на същия автор. Няма да получат финансиране също и проекти на Светослав Овчаров, Димитър Коцев-Шошо, Радослав Спасов, Киран Коларов, Ивайло Пенчев, Мартин Макариев и др.

При по-нискобюджетните игрални филми – до 600 хил. лв. – също са избрани само 3 от кандидтствалите 13 проекта. Два от спечелилите проекти са с участието на Ивайло Христов – в единия той е сценарист, а в другия – сценарист и режисьор. Третият проект е на Майя Виткова-Косев, позната от филма „Виктория“ от 2014 г. В тази категория държавна помощ е отказана на предложения от режисьори като Зорница София, Димитър Гочев, Еди Шварц, Александър Косев и др.

Пет късометражни филма и два дебютни ще финансира държавата след първата сесия за тази година. Десет предложения получават средства предварително, за да бъде разработен сценарий, а след това ще кандидатстват отново, за да представят готов проект за филм.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90