Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Теодор Ушев: Комунистите да поискат извинение за избиването на интелигенцията

Художникът аниматор сподели за трагедия в семейството си, причинена от комунистическия терор

Теодор Ушев публикува в социалните мрежи личната карта на чичо си, Стоян Валачев - търговец, убит при комунистическия терор след Девети. - Теодор Ушев: Комунистите да поискат извинение за избиването на интелигенцията

Теодор Ушев публикува в социалните мрежи личната карта на чичо си, Стоян Валачев - търговец, убит при комунистическия терор след Девети.

Извинение от комунистите поиска прочутият български и канадски художник аниматор Теодор Ушев. В емоционален пост във фейсбук и с хаштаг #ниепомним той сподели част от историята на семейството си, в което – както в много български фамилии – има жертва на комунистическия режим.

„Ден за памет към жертвите на комунизма в България. В почти всяко семейство в България има жертви на комунистическия терор. Това е личната карта на чичо ми Стоян Валачев. Червените петна по нея са от кръвта му при разстрела. Бил е на 21 г. Осъден на смърт от „Народния“ съд цели 3 месеца след убийството му.

България никога няма да стане процъфтяваща държава, докато комунистите не кажат „Виновни сме за избиването на интелигенцията и за терора. Извинявайте“.

Дотогава проклятието винаги ще тегне над тази земя“, написа Теодор Ушев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах