Теодор Ушев обявен за най-влиятелен режисьор в световната анимация

Определен след анкета с участието на световни авторитети на международния фестивал „Animac“

„Тази анкета ми дава утехата, че може би онова, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл“, казва Теодор Ушев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Теодор Ушев обявен за най-влиятелен режисьор в световната анимация

„Тази анкета ми дава утехата, че може би онова, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл“, казва Теодор Ушев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Теодор Ушев е най-влиятелният режисьор аниматор в света за последните 25 години според специално изготвената от каталунския анимационен фестивал „Animac” класация. В сайта на международната проява е публикуван списък с 50-те най-добри анимационни филма за 25-те години, откакто „Animac” съществува, 25-те най-влиятелни режисьори в анимацията и най-забележителните изгряващи звезди в анимацията. Ушев е на първо място сред режисьорите.

Класацията е направена чрез анкета в края на 2020-а, участвали са водещи критици, изкуствоведи, директори на кинофестивали, интелектуалци и писатели, сред които се отличават имената на Джейн Пилинг и Джаналберто Бендаци, директори на филмови фестивали, Марсел Жан, създател на Международния анимационен фестивал в Анеси, известни академици като Пол Уелс, писатели и критици като Алекс Дудок де Вит и Олга Боровска.

В профила си във Фейсбук Теодор Ушев коментира тази класация с думите:

„Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005-а). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би онова, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл“.

Фантастико

За най-добър анимационен филм от 1996 г. до днес е обявен „Отнесена надалеч“ на японеца Хайо Миязаки, а най-впечатляваща изгряваща звезда е Дария Кашчеева.

„Animac“ е Международен филмов фестивал на анимацията в Лерида, Каталуния, Испания. Съществува от 25 години. Фестивалът е без състезателен характер, място за срещи на художници, лаборатория, в която се генерират идеи и се установяват връзки между различните художествени дисциплини.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах