Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Теодор Ушев обявен за най-влиятелен режисьор в световната анимация

Определен след анкета с участието на световни авторитети на международния фестивал „Animac“

„Тази анкета ми дава утехата, че може би онова, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл“, казва Теодор Ушев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Теодор Ушев обявен за най-влиятелен режисьор в световната анимация

„Тази анкета ми дава утехата, че може би онова, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл“, казва Теодор Ушев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Теодор Ушев е най-влиятелният режисьор аниматор в света за последните 25 години според специално изготвената от каталунския анимационен фестивал „Animac” класация. В сайта на международната проява е публикуван списък с 50-те най-добри анимационни филма за 25-те години, откакто „Animac” съществува, 25-те най-влиятелни режисьори в анимацията и най-забележителните изгряващи звезди в анимацията. Ушев е на първо място сред режисьорите.

Класацията е направена чрез анкета в края на 2020-а, участвали са водещи критици, изкуствоведи, директори на кинофестивали, интелектуалци и писатели, сред които се отличават имената на Джейн Пилинг и Джаналберто Бендаци, директори на филмови фестивали, Марсел Жан, създател на Международния анимационен фестивал в Анеси, известни академици като Пол Уелс, писатели и критици като Алекс Дудок де Вит и Олга Боровска.

В профила си във Фейсбук Теодор Ушев коментира тази класация с думите:

„Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005-а). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би онова, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл“.

За най-добър анимационен филм от 1996 г. до днес е обявен „Отнесена надалеч“ на японеца Хайо Миязаки, а най-впечатляваща изгряваща звезда е Дария Кашчеева.

„Animac“ е Международен филмов фестивал на анимацията в Лерида, Каталуния, Испания. Съществува от 25 години. Фестивалът е без състезателен характер, място за срещи на художници, лаборатория, в която се генерират идеи и се установяват връзки между различните художествени дисциплини.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90