Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Теодор Ушев подари рисунките на своите ангели-пазители от ВМА

Художникът им благодари поименно

„Очите на медиците“, акварел, хартия, 35x50 см - Теодор Ушев подари рисунките на своите ангели-пазители от ВМА

„Очите на медиците“, акварел, хартия, 35x50 см

Теодор Ушев нарисува очите на медиците, които са се грижили за него в болницата, и им подари рисунките. Това е един от начините му да благодари за грижите, положени за него по време на болничното му лечение от Ковид. След като първоначално не можеше да си спомни имената им, днес художникът разказа, че паметта му е проработила и на повърхността са излезли „истинските им погледи, с истинските имена“.

„Когато направих първата скица на очите на медиците, в болницата, беше по-скоро акт на отчаяно търсене на начин да си помогна да запомня всички тези хора – написа във Фейсбук Теодор Ушев. – Сега, когато благодарение на тях, моите ангели-пазители, всичко свърши по най-благополучният начин за мен (напълно здрав, без никакви увреждания на белите дробове), изпитах необходимост да извадя от паметта си истинските им погледи, с истинските имена. И паметта ми проработи!

Ето ги: д-р Кьосева, Д-р Титоренков (който разказваше най-смешните вицове), д-р Шишков, д-р Йорданов, д-р Ганев, с когото си говорехме за Гьоте… Медицинската сестра Дани, онази сестра, която ми казваше, че никой не можел да нарисува очите ѝ, дори синът ѝ, който е художник. Санитарката Нуша. И целият медицински персонал, стажанти, които се грижат неуморно в нечовешки условия за пациентите в Ковид-отделенията на болниците в страната. И не на последно място проф. Мутафчийски, който е създал една перфектно организирана болница.

Ето ги, тук. Нарисувах ги отново, надявам се да се познаят.

Благодаря ви! Сърдечно! Бог да бъде с вас в предизвикателствата и трудностите, които са пред вас.

(п.с. Във връзка със стотиците запитвания, които получих: Не, рисунките от престоя ми в болницата не се продават, и изложба няма да има. Акварелите бяха подарени на медиците и персонала от отделение „Пулмология“ във ВМА.)”

По време на престоя си във Военно-медицинска академия художникът ежедневно рисуваше Витоша в различни цветове и настроения.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах