Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Теодор Ушев прави филм по „Живот с идиот“ на Виктор Ерофеев

Режисьорът с два нови проекта, копродукция между Франция и Канада

Кадър от „Живот с идиот“ - Теодор Ушев прави филм по „Живот с идиот“ на Виктор Ерофеев

Кадър от „Живот с идиот“

Теодор Ушев работи по два нови късометражни анимационнни филма. Художникът, аниматор и режисьор описва двата си проекта, копродукции на Канада и Франция, като „чудовището, свило гнездо в човешкото съзнание“, цитиран от изданието „Zippy Frames“.

„Живот с идиот“ е 15-минутна адаптация на едноименния разказ на Виктор Ерофеев. Обвинен от властите, че не работи достатъчно, Владимир е наказан като държавата го принуждава да живее с човек с психични отклонения. Вова е избран от психиатрична клиника лично от Владимир, но може да произнася само една единствена сричка. Филмът е 2D анимация, сценарият е на Теодор и Александра Ушеви. Историята на Владимир и Вова е пресъздадена в опера през 1992 г. от Алфред Шнитке. Разказът на Ерофеев е излизал в сборник у нас от „Факел Експрес“ през 2008 г.

Втори поглед към „Живот с идиот“ по Ерофеев

Вторият филм, по който работи Ушев, е „Вълкът“. Историята е метафорична и разказва за човек, тръгнал на лов срещу природата, но и срещу самия себе си.

„Вълкът“ крие много метафори.

И двата проекта се продуцират съвместно от френската „MIYU Productions“ и от канадската „Bravo Charlie“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg