Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Теодор Ушев представя свои късометражни филми на „София филм фест“

Ще има прожекции на 15 негови заглавия, включително „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“

Кадър от „Сляпата Вайша“ - Теодор Ушев представя свои късометражни филми на „София филм фест“

Кадър от „Сляпата Вайша“

Теодор Ушев ще представи лично пред българската публика селекция от негови късометражни филми. Специалната програма „Ushev Hardcore Xperimental“ е част от есенното издание на „София филм фест“ (14 – 30 септември).

Софийската публика ще получи още един шанс да види двете заглавия по Георги Господинов, донесли на режисьора световно признание – прожекциите на „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“ са на 15 септември в кино „Люмиер“ с начален час 18,30 ч. Двата филма ще бъдат излъчени последователно. Освен двете познати продукции, Ушев ще представи още 13 късометражни филма, създадени между 2006-а и 2020 г. Те може да се гледат първо в кино „Люмиер“ на 16 септември от 18,30 ч. и по-късно във филмотечно кино „Одеон“ на 18 септември от 20,30 ч.

На 18 септември Ушев лично ще присъства в Дома на киното, за да раздава автографи от 16 ч.

Режисьорът живее и работи в Канада от години като мултимедиен артист, аниматор, илюстратор, режисьор и графичен дизайнер. Дипломира се през 1993 г. в специалност „плакат“ в Художествената академия в София, като през 90-те години на ХХ век на публиката правят впечатление театралните му афиши. През 1999 г. се установява в Монреал и работи по различни мултимедийни проекти. През последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада. Интересът му към нови визуални форми го провокира към експерименти, инсталации, създаване на интерактивни творби.

В творческата си биография Ушев има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди по цял свят. Сред тях – номинация за „Оскар“, „Кристал“ от Анеси, две награди за най-добър анимационен филм на Канадската филмова академия, почетен медал от Френската академия за филмово изкуство „Сезар“, „Златен Глобус“ за най-добър късометражен филм. От 2010-а преподава и изнася майсторски класове в различни университети и фестивали по цял свят – Япония, Португалия, Франция, Германия, Великобритания и др. Ушев е член на Американската академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер е на Ордена на изкуство и литература на Франция.

В момента режисьорът работи по своя първи пълнометражен игрален филм – „φ1.618“, фантастична антиутопия по романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, с Деян Донков и Мартина Апостолова в главните роли. Чуждестранните издания съобщават за още два нови негови късометражни проекта – 15-минутна анимация по „Живот с идиот“ на Виктор Ерофеев и „Вълкът“ – за човек, тръгнал на лов срещу природата, но и срещу самия себе си.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg