Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теодор Ушев с изложба за материята на паметта в голям френски музей

Художникът представя в Замъка в Анси своя свят, синтез между различни изкуства

Теодор Ушев в процеса на редене на изложбата в Анси. Снимка: Български културен институт в Париж - Теодор Ушев с изложба за материята на паметта в голям френски музей

Теодор Ушев в процеса на редене на изложбата в Анси. Снимка: Български културен институт в Париж

„Материята на паметта“ е озаглавена изложбата на Теодор Ушев в Замъка в Анси. Българинът ще представи изкуството си в музея от 2 юни до 2 октомври тази година, съобщиха от Министерството на културата.

В известния френски музей ще бъдат показани чернови, скици на сценарии (сторибордове), тетрадки, анимационни зарисовки, както и произведения и предмети от личния архив на художника. Представянето се допълва с прожекции на откъси и цели филми на Теодор Ушев, което позволява на посетителите да наблюдават прехода от неподвижното изображение към движещото се и да се потопят в света на художника, който обединява анимационното кино и съвременното изкуство.

Работен момент от подреждането на изложбата. Снимка: Теодор Ушев/Фейсбук

Голяма пластична инсталация „Трилогия XX век“ ще бъде основният фокус на изложбата. Ще бъде показан и мащабен стенопис, изработен специално за експозицията, който ще презентира задълбочено изследване на темата за паметта и времето, която се среща неведнъж в творчеството на художника. Ще бъдат показани книги с негови илюстрации, плакати и инсталации.

Средновековният замък, в който е разположена изложбата, е една от историческите забележителности на Франция. Градежът му е започнал през ХІІ век, бил е резиденция на графовете на Женева и херцозите на Савой. В град Анси през 1960 г. е основана Международната асоциация на анимационното кино и ежегодно се провежда Световен фестивал на анимацията. Теодор Ушев четири пъти е печелил награди на този форум.

След като имигрира в Канада през 1999 г., художникът Теодор Ушев се утвърждава на световната културна сцена чрез анимационните си филми с неповторим личен стил, носещ белега на различни влияния от визуалните изкуства, литературата и музиката. На кръстопътя на няколко направления и стилове – живопис, колаж, фотография, кино, анимация – Ушев създава свой стил и творчество.

Художникът се радва на международно признание и неговите филми често са селектирани и награждавани на най-авторитетните фестивали и награди („Оскар“, Канадските кинонагради (Canadian Screen Award), „Ирис“ (Prix Iris), в Хирошима, Отава, Загреб, Монреал и др.).

Теодор Ушев осъществява тази изложба в копродукция със Синематеката на Квебек (Cinémathèque Quebécoise), със съдействието на Международния фестивал на анимационния филм в Анси, Националния филмов борд на Канада и Българския културен институт във Франция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90