Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теодор Ушев с номинация за Оскар

„Сляпата Вайша“ ще се бори за статуетка в категорията за късометражен анимационен филм

„Сляпата Вайша“ е създаден от аниматора Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов. - Теодор Ушев с номинация за Оскар

„Сляпата Вайша“ е създаден от аниматора Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов.

„Сляпата Вайша“ на режисьора Теодор Ушев е номиниран за Оскар в категорията за късометражен анимационен филм! Заглавието, което е канадско-френска продукция по едноименния разказ на Георги Господинов, ще се бори за престижната статуетка с четири други проекта, а дали ще я спечели ще стане ясно на 26 февруари.

Тази седмица в събота в София предстои прожекция на „Сляпата Вайша“. Филмът ще бъде показан в рамките на Световния фестивал на анимационния филм-Варна, който гостува в столицата. Конкретният час е 15 ч., а мястото е кино „Люмиер“.

За Оскар филмът на Теодор Ушев ще се бори с Borrowed Time, Pear Cider and Cigarettes, Pearl и Piper.

Историята в „Сляпата Вайша“ разказва за момиче, обречено цял живот да е незрящо за настоящето. С едното си око то гледа в миналото, а с другото в бъдещето – и вечно остава раздвоено. Разказът е публикуван в сборника на Георги Господинов „И други истории“.

Филмът е заснет чрез експерименталната технология Oculus Rift и се гледа с помощта на специални стереоскопични очила. Иновацията позволява зрителят да види и допълнителна компютърно симулирана среда около себе си – като се прибавя допълнителна реалност към преживяването.

Зад проекта на Ушев стои френската телевизия ARTE. Копродуцент е Националният филмов борд на Канада – режисьорът живее там от години.

Вижте още: ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОМИНИРАНИТЕ ЗА ОСКАРИ 2017

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg