POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теодор Ушев с първи пълнометражен филм, снима го у нас

Режисьорът създава епопея из комунистическите монументи по „Пумпал“ на Владислав Тодоров

Романът „Пумпал“ излезе преди по-малко от две месеца на българския пазар. Още тогава стана ясно, че Тео Ушев има интерес към проекта. Снимка: Теодор Ушев, личен архив/Фейсбук - Теодор Ушев с първи пълнометражен филм, снима го у нас

Романът „Пумпал“ излезе преди по-малко от две месеца на българския пазар. Още тогава стана ясно, че Тео Ушев има интерес към проекта. Снимка: Теодор Ушев, личен архив/Фейсбук

Теодор Ушев снима първия си пълнометражен игрален филм в България – вече е официално. Номинираният за „Оскар“ режисьор ще екранизира новия роман на Владислав Тодоров, „Пумпал“. Снимките започват през есента на 2018 г. и ще се реализират най-вече у нас.

Авторът на книгата сам ще направи сценария (подобно на филмирането на другите му два романа, „Дзифт“ и „Цинкограф“ като „Цветът на хамелеона“), а оператор ще бъде Емил Христов. „Пумпал“ е първият проект на Теодор Ушев, подкрепен от Националния филмов център. Ще е в копродукция с Канада и Румъния.

Историята разказва за безсмъртна нация, която иска да напусне Земята от борда на Пумпала. В това общество женският пол е вече ненужен, ще бъде съхранена само една мостра на приказно красива жена, която ще бъде отнесена в Космоса. Сюжетът на мрачната приказка е поглед в бъдещето, а голяма част от него е свързана с един от емблематичните паметници на комунизма в България – Бузлуджа (в „ролята“ на Пумпала).

Бузлуджа през погледа на Теодор Ушев.

В текста монументът има символно значение на летяща чиния, замък на злото, който ще излети в бъдещето. Освен на Бузлуджа, са предвидени снимки и на различни знакови паметници на тоталитарната монументална архитектура в Румъния, Албания, Македония и Украйна.

Романът „Пумпал“ излезе преди по-малко от две месеца на българския пазар. Още тогава стана ясно, че Тео Ушев има интерес към проекта – в Дома на киното той откри изложба с илюстрации, вдъхновени от „мрачната фантазия“ на Владислав Тодоров. Аниматорът е и автор на корицата на изданието.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС