Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теодор Ушев с почетен „Сезар“

Аниматорът получи специална награда от Френската филмова академия за „Сляпата Вайша“

Наградата бе връчена на Теодор Ушев на 11 юни - на гала вечеря в централата на ЮНЕСКО в Париж. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Теодор Ушев с почетен „Сезар“

Наградата бе връчена на Теодор Ушев на 11 юни - на гала вечеря в централата на ЮНЕСКО в Париж. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Почетна награда на Френската академия за филмово изкуство „Сезар“ бе връчена на Теодор Ушев за „Сляпата Вайша“. Късометражният анимационен филм по разказ на Георги Господинов е отличен със златен медальон, произведен в Парижкия монетен двор. Наградата „Сезар“, финансирана от френското културно министерство, е създадена по подобие на американските „Оскари“ и всяка година избира най-доброто от европейското кино и култура, за да го популяризира пред широка публика.

„Сляпата Вайша“ попадна сред 35-те най-добри късометражни филма на годината, определени от Френската академия за филмово изкуство. Продукциите бяха включени в специална листа и получиха шанса да се представят в три от най-големите европейски столици – Рим, Атина и Париж. Турнето на избраните заглавия се провежда всяка година, а тазгодишното издание продължи от 4 до 13 юни и паралелно с прожекциите посетителите можаха да се срещнат с режисьорите на филмите, сред които и Ушев.

Златният медальон „Сезар“, получен от Теодор Ушев. Снимка: Личен архив

На 11 юни беше организирана гала вечеря в централата на ЮНЕСКО в Париж, на която всеки един от режисьорите на избраните филми бе придружен от френски актьор или актриса. Българинът бе придружен от френския актьор Лионел Абелански.

Това е поредното признание за Теодор Ушев и „Сляпата Вайша“ след номинацията за „Оскар“ през 2017 г., номинацията за „Кристална мечка“ от „Берлинале“ през 2016 г., канадската награда „Canadian Screen“ и награди от международните филмови фестивали в Отава и Чикаго.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg