Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теодор Ушев: Участието в Московския фестивал няма нищо общо с киното

Режисьорът заявява, че няма да приеме никакви руски пари, дори за храна и чай

„Сигурно и аз бих реагирал така на новината, че български филм е бил изпратен и селекциониран на фестивал, чийто президент е „Бесогон“ Михалков“, коментира Теодор Ушев възмущението от новината за участието му в Москва. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Теодор Ушев: Участието в Московския фестивал няма нищо общо с киното

„Сигурно и аз бих реагирал така на новината, че български филм е бил изпратен и селекциониран на фестивал, чийто президент е „Бесогон“ Михалков“, коментира Теодор Ушев възмущението от новината за участието му в Москва. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Теодор Ушев е решил сам и еднолично да изпрати филма си „Ф1.618“ на Московския фестивал (20 – 27 април). В публикация във Фейсбук режисьорът изложи мотивите си защо участва в конкурсната програма на Московския кинофестивал, ръководен от Никита Михалков, „явен поддръжник на Путин и руската шовинистична политика“. По думите на Ушев това е част от обяснението, целият текст ще бъде оповестен на 28 април.

Заявявам, че нито аз, нито който и член на екипа не е получавал, и няма да получи никакво заплащане за участието на филма нито под формата на хонорари, нито като самолетни билети, нито настаняване, нито храна, нито чаша чай. По никакъв начин руски пари няма да влязат в нашия джоб“, пише Теодор Ушев.

Той разказва как „Ф1.618“ е бил селектиран за участие във фестивала. Ушев е получил покана, изпратил е филма и три дни по-късно, на рождения си ден на 4 февруари, е получил съобщение, че е избран – „един месец и половина преди крайния срок“.

Теодор Ушев пише обяснението, провокиран от шока, който предизвика новината за участието му в Москва, въпреки категоричната му позиция срещу руската инвазия в Украйна от началото на войната насам:

„Съобщението за селекцията на филма „Ф1.618“ е предизвикало „леко вълнение“ сред прогресивната общност и кинодеятелите. (Левите проПутлеристи са се умълчали, надявам се да пишат протестни писма до Михалков, защо е селекционирал такъв „некадърен“ филм.)

… (изтрит текст)

***

Сигурно и аз бих реагирал така на новината, че български филм е бил изпратен и селекциониран на фестивал, чийто президент е „Бесогон“ Михалков. Никита Михалков е директор на фестивала от 2000 г., а предаването му „Бесогон“ – явен поддръжник на Путин и руската шовинистична политика, е от 2011 г. Оттогава 4 български филма са били представени на Московския фестивал, три са си тръгвали с награди, някои с по две. Въпреки изявленията на Михалков, още от началото на 21-и век българските критици са били винаги изключително привързани към този фестивал.

Край на историческата справка.

За мен най-светлият момент в историята на фестивала е наградата през 1961-а година на великата българска режисьорка Бинка Желязкова – „А бяхме млади“.

***

Един ден, ще напиша цялата история около филма – какво се случи. Или няма да я напиша – кой знае какви мисли ще ме гонят, когато се сбръчкам като скротум…“

Според Теодор Ушев е малко вероятно Никита Михалков, за когото се твърди, че гледа всеки селектиран филм, да е видял „Ф1.618“, защото по това време руският режисьор се е възстановявал в болница от тежък Ковид.

Аз от фестивали на игралното кино може и да не разбирам, но добре знам, че сега, в този момент, участието, селекцията на филм, присъствието на режисьор там, няма нищо общо с киното. Участие в Москва, вярвам, сещате се, може да донесе само негативи, главоболия и подигравки. И с право!“, казва в изявлението си българският режисьор, като изразява надеждата си филмът да има прожекция в Москва, но твърди освен това, че не му е важно да получи награда – филмът вече е получил достатъчно.

Теодор Ушев обещава да разкаже повече след 28 април, когато фестивалът в Москва ще е приключил. Той показа във Фейсбук и плаката, специално направен за представянето в Москва с думите:

„Побиха ме тръпки, когато правех дизайна на този плакат“.

Режисьорът посочва, че това е най-добрият постер, който е правил за „Ф1.618“…

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg