Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теодор Ушев взима наградата „Ренато Гутузо“

Ще подреди и изложба в музея на големия художник в Сицилия

Фестивалът Animaphix ще бъде открит със специално създаден за случая анимиран филм на Теодор Ушев. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Теодор Ушев взима наградата „Ренато Гутузо“

Фестивалът Animaphix ще бъде открит със специално създаден за случая анимиран филм на Теодор Ушев. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Наградата „Ренато Гутузо“ за 2024 г. ще бъде връчена на българо-канадския художник и аниматор Теодор Ушев в Сицилия на 22 юли, съобщи самият той в профила си във Фейсбук.

Призът се връчва ежегодно от Associazione Culrurale QB, фестивала Animaphix, Музея на Гутузо в родния му град Багерия и семейството на художника. В основанието за тазгодишния избор се казва, че Ушев има голям принос към „развитието на рисуваното движещо се изображение и неспирен интерес към случващото се в света във филмите…“.

Наградата е съпроводена с изложба на Теодор Ушев в Музея на Гутузо, ще бъде излъчена ретроспектива на негови филми. Фестивалът Animaphix ще бъде открит със специално създаден за случая анимиран филм на Теодор Ушев с изпълнение на живо на виолончелиста Джовани Солима.

За мен това е огромна чест, тъй като работите на Ренато Гутузо изиграха огромна роля във формирането ми като художник и артист“, казва Теодор Ушев в профила си във Фейсбук.

Ренато Гутузо е един от най-известните италиански художници в социалистическия лагер през 60-те и 70-те години на миналия век. Носител е на Ленинска награда за мир, член е на Италианската комунистическа партия. Той е един от създателите на „Нов фронт на изкуствата“, творческо течение в Италия, което по-късно се разпада заради противоречията между абстракционистите и реалистите, към които принадлежи и Гутузо.

Картини на италианския художник са част от колекцията на Националната художествена галерия в София.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС