Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теодора Димова: Платените срещи с писатели са помощ за нас и за книгите

Авторката постави началото на „Литературни понеделници“ в „Перото“

Теодора Димова вярва, че „Литературни понеделници“ ще се превърне в много популярен формат, въпреки негодуванието на някои читатели. Снимка: Литературен клуб „Перото“  - Теодора Димова: Платените срещи с писатели са помощ за нас и за книгите

Теодора Димова вярва, че „Литературни понеделници“ ще се превърне в много популярен формат, въпреки негодуванието на някои читатели. Снимка: Литературен клуб „Перото“

Като помощ за писателите и книгите определи платените срещи с автори Теодора Димова, която на 14 септември бе първи гост на „Перото“ в поредицата им „Литературни понеделници“. Темата за поставянето на такса вход за среща с български писатели разбуни духовете в социалните мрежи в последните дни, като хората се поляризираха дали има смисъл да се плаща за среща с автор, който не представя ново творчество.

„Ние наистина свикнахме за всяко нещо, което правим, да се нападаме и да не одобряваме. Събуждаш се сутрин и започваш да усещаш нападки защо си тук, а не си там, защо мислиш така, а не иначе, защо си такъв, а не друг – каза Димова по време на събитието в литературния клуб към НДК. – Накрая толкова започваш да се чудиш какъв точно трябва да бъдеш, че те застигат крайни мисли. Ти не можеш да обслужиш всички, които искат да си като тях. В такива трудни времена, каквито преживяват и НДК, и „Перото“ в момента, едно такова събитие е изключително на място като помощ към този любим литературен клуб, като помощ и към писатели, и към книгите.“

Авторката на романа „Поразените“ сподели своята увереност, че срещите ще добият популярност, а за самите творци ще бъде чест да са сред своите читатели и публика.

Организирането на такива срещи е важно, добави още дъщерята на Димитър Димов, защото когато една книга се представя на премиера, хората обикновено се притесняват и липсва свобода на разговора. Атмосферата коренно се различава, защото голямата част от тях не са чели книгата и обикновено се изчаква литературни критици да подскажат и да насочат читателите за съдържанието на книгата и за тяхната оценка. Но много по-добре е книгата да е прочетена, да се разговаря за нея и писателят да усети настроенията, коментира Димова и допълни:

„Ние имаме нужда от тази обратна връзка и е много по-ценно, когато на представяне на книга разговаряме с читателите си и чуваме тяхното мнение“.

„Литературни понеделници“ е нова инициатива на „Перото“ по случай 5-годишнината от основаването на кафе-книжарницата. Всеки понеделник читателите може да се срещат с любими свои автори, като целта е да се възстанови загубеният контакт по време на месеците принудителна изолация. Началото постави Димова, а в следващите понеделници пред публиката ще излязат още Алек Попов и Мария Лалева. Предстои обявяването на следващите участници. Модератор на събитията е Светлозар Желев, ръководителят на „Национален център на книгата”.

Вижте още: „ЛИТЕРАТУРНИ ПОНЕДЕЛНИЦИ“ В „ПЕРОТО“ С ЛЮБИМИ АВТОРИ

Мнозина, свикнали да се срещат безплатно с любимите си писатели по изложения и премиери, се възмутиха, че срещите са с вход и трябва да заплатят 10 лв. В читателските групи се породи ожесточена дискусия, въпреки че от „Перото“ отбелязват, че част от приходите ще отидат в подкрепа на участващите в събитията български автори, както и за програма „Българска книга” на „Национален център за книгата“ в НДК, която подпомага издаването на съвременна българска литература.

БЕЗПЛАТНА ЗНАМЕНИТОСТ ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯТ ПИСАТЕЛ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90