Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Теодора Димова с френска литературна награда за „Поразените“

Новоучреденото отличие „Фрагонар“ търси гласовете на чуждестранни писателки

Теодора Димова е първата писателка, носителка на новата награда. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Теодора Димова с френска литературна награда за „Поразените“

Теодора Димова е първата писателка, носителка на новата награда. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Теодора Димова става първата носителка на френската литературна награда „Фрагонар“. Българската писателка спечели с романа си „Поразените“, преведен на френски от Мари Врина в началото на тази година. Отличието, организирано от едноименната парфюмерийна къща, бе връчено за пръв път на 19 май 2022 г. и има за цел да обърне вниманието на френските читатели към творчеството на чуждестранни писателки, нови култури и различна действителност.

Наградата „Фрагонар“ има парично измерение от 5 хил. евро за авторката и 2 хил. евро за преводачката. В надпреварата се класират само книги, написани на чужд език, преведени на френски и публикувани в периода 1 септември 2021 г. – 31 март 2022 г.

В журито  участват писатели като носителя на „Гонкур“ Матиас Енар и Ален Мабанку, преводачката Якута Аликавазовис, Аньес Коста, основателката на наградата, и един от директорите на парфюмерийната къща.

„Поразените“ е емоционален женски разказ за зверствата на комунизма непосредствено след преврата на 9 септември.

„Покъртително е, ужасно и вълнуващо – пише в отзив, представящ френското издание на книгата. – Куражът на всички тези хора срещу това толкова жестоко и огромно изпитание. То заслужва да бъде запомнено. Именно тази необходимост от памет кара Теодора Димова да напише романа, за да не бъде забравен този срамен период. Комунистическият режим изтрива миналото.“

Това е поредно отличие за произведението, което бе обявено за български роман на годината за 2020 г. от Фонд „13 века България“, бе адаптирано за сцена във Варненския театър, а в началото на тази година стана ясно и че ще бъде екранизирано за големия екран с финансиране от НФЦ.

Вижте още: СМЪРТ. СМЪРТ. СМЪРТ. ТЕОДОРА ДИМОВА ОТВЕЖДА В ДНИТЕ СЛЕД ДЕВЕТИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах