Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Теодора Димова с голямата награда „Христо Г. Данов“

Пълен списък на отличените в различните категории

„Един писател се познава не по това какво пише, а по онова, което не си позволява да пише”, отбеляза Теодора Димова на церемонията в къщата-музей „Христо Г. Данов“. Снимка: Министерство на културата - Теодора Димова с голямата награда „Христо Г. Данов“

„Един писател се познава не по това какво пише, а по онова, което не си позволява да пише”, отбеляза Теодора Димова на церемонията в къщата-музей „Христо Г. Данов“. Снимка: Министерство на културата

Писателката Теодора Димова получи голямата награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос в националната книжовна култура. Министърът на културата Боил Банов ѝ връчи отличието на церемония в къщата-музей „Христо Г. Данов” в Пловдив в петък вечерта, в рамките на фестивала „Пловдив чете”.

Димова сподели пред публиката, че е трогната от високото признание и се вълнува, че се намира на метри от мястото, където баща ѝ пише романа „Тютюн”, вдъхновен от атмосферата на Тютюневите складове.

„Един писател се познава не по това какво пише, а по онова, което не си позволява да пише”, отбеляза Теодора Димова и призова да не забравяме отговорността, която носим пред нашите предци.

Отличието „Христо Г. Данов“, учредено пред 1999 г., се присъжда ежегодно и цели да отличи творците, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Журито тази година бе в състав: Александър Държиков (зам.-кмет на община Пловдив), д.н. Силва Хачерян (началник отдел „Регионални дейности” в Министерството на културата), проф. Светлозар Игов (хуманитарист), доц. Пламен Дойнов (литературовед), Георги Ангелов (преводач), д-р Иван Александров (директор на РБ „П. Р. Славейков” – Велико Търново), доц. д-р Регина Далкалъчева (художник) и Димитър Христов (писател и преводач). Тазгодишните лауреати бяха избрани от комисията на заседание в къщата-музей „Христо Г. Данов” преди самата церемония.

Носителите на „Христо Г. Данов“ по категории:

Българска художествена литература

Чавдар Ценов – за романа „Накъде тече реката“ (изд. „Жанет 45“)
Наградата се осигурява от Община Пловдив

Преводна художествена литература

Лиляна Табакова – за превода на „Бестиарий“ от Хулио Кортасар (изд. „Агата-А“)

Хуманитаристика

Веселин Методиев – за книгата „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел“ (Нов български университет)

Изкуство на книгата

Издателство „Колибри“ – за поредица от книги за деца от Валери Петров

Издание за деца

Издателство „Лист“ – за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

Представяне на българската книга

Предаването „Артефир” на програма „Христо Ботев“ на БНР с екип: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина

Библиотеки и библиотечно дело

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца – за уебсайта „Карта на времето – дигитален архив на област Враца“, изграден по проект „Карта на времето”

Електронно издаване и нови технологии

Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра – за проекта „Е-портал на паметта и знанието – маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах