Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теодора Димова за Онзи, който зове овцете си по име

Писателката издава сборник с есета на християнска тематика

Непрекъснатият цикъл на претворяването е основна тема в есетата на Теодора Димова в сборника „Зове овцете си по име“. Снимка: БГНЕС - Теодора Димова за Онзи, който зове овцете си по име

Непрекъснатият цикъл на претворяването е основна тема в есетата на Теодора Димова в сборника „Зове овцете си по име“. Снимка: БГНЕС

Теодора Димова, автор на обичаните и награждавани „Марма, Мариам“, „Адриана“, „Майките“ със своите 11 издания…  издава нова книга. „Зове овцете си по име“ („Сиела“) събира 81 кратки есета на християнска тематика, изследващи ролята на творчеството и смисъла на претворяването.

За корицата е използвана картина на Елена Черкасова.

Сборникът е разделен на четири части – „Евангелието“, „Притчите“, „Църквата“, „Човекът“, по подобие на четирите святи за християните текстове на Матей, Лука, Йоан и Марк. Избраните есета са публикувани през последните години в „Портал Култура“.

Основна тема в тях е претворяването – и въпреки че става дума за подражание, то може да бъде считано за проявление на творчеството, смята Димова.

„Творчеството е непрестанното претворяване на едно нещо в друго, по-добро – болестта в здраве, тъгата в радост, мрака в светлина, невидимото във видимо, злото в добро, омразата в любов – казва писателката. – Всяко издигане нагоре е творчество, а липсата на творчество неизбежно свлича надолу. Самата литургия е творчество и ни учи на творчество, защото по молитвите на целия Божи народ Светият Дух претворява хляба и виното в тяло и кръв на Христос. Както ужасът, страхът, нещастието, когато са поставени в ръцете на Христос, се претворяват в Негова воля, в Божий промисъл, в Божие изпитание за нас и тяхното смъртоносно жило е изтръгнато.“

Теодора Димова е позната и с пиесите си „Без кожа“, „Змийско мляко“, „Кучката“, „Любовници“, „Невинните“, поставяни не само у нас, но и на чужди сцени.

Премиерата на „Зове овцете си по име” ще се състои на 31 май във Варна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg