Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теодосий Спасов с Наградата на София

Ще му бъде връчена на откриването на „София филм фест“

Теодосий Спасов ще получи Наградата на София седмица след 60-годишния си юбилей. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Теодосий Спасов с Наградата на София

Теодосий Спасов ще получи Наградата на София седмица след 60-годишния си юбилей. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Кавалджията Теодосий Спасов ще получи Наградата на София на 25-ото издание на „София филм фест“ (11 – 31 март). Тя ще му бъде връчена на 11 март в Зала 1 на НДК, седмица след 60-годишния юбилей на кавалджията. Същата вечер ще бъде открит и фестивалът с прожекция на филма „Февруари“ на Камен Калев, селектиран в извънредното издание на филмовия фестивал в Кан през 2020 г.

Като музикант Спасов съчетава средствата на традиционния фолклор, джаза и класическата музика. Композира филмова и театрална музика, творби за симфоничен оркестър и кавал. Издал е над 38 албума със солови изпълнения, музицира с различни музикални формации.

Теодосий Спасов е роден на 4 март 1961 г. в Исперих. Завършва Средното музикално училище „Филип Кутев“ в Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. През 1994 г. името му влиза в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон. Година по-късно сп. „Нюзуик“ го определя като един от най-талантливите музиканти в Източна Европа.

Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош – той създава нов музикален жанр“, се казва в изданието.

Участва в записи за филми и театрални спектакли. Създава музиката за български филми като „Граница“, „Гори, гори, огънче“, „Приятелите ме наричат Чичо“, „Пазачът на мъртвите“, „Докато Ая спеше“. В края на 2020-а а се появи и „Танцът на пингвините“ – за пътешествието на Теодосий Спасов до Антарктида.

Носители на Наградата на София през годините са били Рангел Вълчанов, Алън Паркър, Вим Вендерс, Никита Михалков, Клаудия Кардинале, Руси Чанев, Ицко Финци, Тери Гилиъм, Стоянка Мутафова, Адела Пеева и др.

ТЕОДОСИЙ СПАСОВ: ЗАЩО НЕ СЪМ В ТОП 70 НА ЗВЕДНИТЕ? ДЕТЕЛИНАТА НЕ Е ЗАЕК

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg