Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Теодосий Спасов: Защо не съм в Топ 70 на звездите? Детелината не е заек

Не приемам живота като битка, възпитан съм да се трудя, казва музикантът, обявен за Артист на ЮНЕСКО за мир

„Мнозина плюят чалгата. А тя е синоним на всичко, владее всички сфери на съвременния живот на планетата“, казва Теодосий Спасов. Снимки: Емил Георгиев - Теодосий Спасов: Защо не съм в Топ 70 на звездите? Детелината не е заек

„Мнозина плюят чалгата. А тя е синоним на всичко, владее всички сфери на съвременния живот на планетата“, казва Теодосий Спасов. Снимки: Емил Георгиев

– В античността са знаели по-добре от нас цената на таланта. Явор Гърдев твърди, че проблемът на творците днес е, че не могат да си поставят цена. Вие изпитвате ли трудности с определянето на цената, срещу която свирите?

– Не бих казал „нямам цена“ – мога да бъда оценен от нула до безкрайност. Зависи от ситуацията и моя морал. Приемам всяка покана да представя музиката си персонално. Всеки случай е различен и подхождам уникално към него. Не бих си сложа табела с надпис колко струвам. Добре е да можеш да определиш своята цена така, че да не накърни канещата те страна. Да определяш сам цената си, това означава, че си силен.

– Да поговорим за една друга сила, която в момента ни е нужна – човечеството е в движение, трябва ли да приемем спокойно етническата промяна, която предстои в Европа?

– А трябва ли да приемем етническата промяна на преселението на Мойсей? Няма какво да се питаме и да преоткриваме историята отново и отново. Всичко се е случило. Само, че днес е в съвременен вид и ние сме свидетели на процесите.

Всеки иска да продължи да живее, да построи новото си жилище на място, където съществува мир. Затова се случват тези бежански вълни – хората спасяват живота си, дават нови хоризонти и бъдеще на децата си. Няма какво да се чудим – това е процес, който винаги е съществувал във военно време. Въпросът е дали администрацията в момента е „арт“, или е посредствена. Ако е „арт“, тя ще се справи блестящо с тази ситуация. Защото има примери от миналото и готови формули за решение.

Предишна страница 1 2 3

ДС