Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Теоретик на конспирациите в САЩ призна, че е излъгал

Алекс Джоунс се разкая пред съда за твърденията си, че масова стрелба в американско училище не се е случила

Алекс Джоунс е добре познат с десетките теории на конспирациите, които разпространява, една от последните от тях гласи, че заразата с маймунска шарка е предизвикана от ваксините срещу Ковид-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Теоретик на конспирациите в САЩ призна, че е излъгал

Алекс Джоунс е добре познат с десетките теории на конспирациите, които разпространява, една от последните от тях гласи, че заразата с маймунска шарка е предизвикана от ваксините срещу Ковид-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алекс Джоунс, един от най-популярните теоретици на конспирацията в САЩ, призна, че е излъгал и безотговорно е разпространявал дезинформация във връзка с масовата стрелба в училище „Санди Хук“ в Нютаун – трагедия от 2012 г., която отне живота на 20 ученици и 6 души персонал. Джоунс, създател на сайта „Infowars“, е подсъдим по дело в Тексас, заведено от родителите на едно от починалите деца, които търсят обезщетение за нанесени емоционални щети в размер на най-малко 150 млн. долара.

В социалните мрежи на предаването си Джоунс няколко пъти е споделял, че не вярва стрелбата наистина да се е случила, а твърденията, че 20 деца са загинали, са измислица с цел да се затегне контролът над продажбата и притежанието на оръжия. Пред съда Джоунс промени теорията си и заяви, че вече вярва в истинността на трагедията.

„Особено след като срещнах родителите на убитите деца. 100% е вярно“, каза той пред съда в Остин, Тексас.

Ищци по делото са Нийл Хеслин и Скарлет Люис, родители на 6-годишния Джеси, застрелян в училището. Заради твърденията на Джоунс, че масовата стрелба е театър и родителите са замесени в спектакъла, семейството е получило десетки заплахи за саморазправа, включително и смъртни заплахи, разказват двамата пред магистратите. Според тях обаче обикновено извинение на Джоунс няма да поправи нанесените емоционални щети и затова родителите търсят обезщетение от 150 млн. долара. Дори съдът да присъди само 2 млн. от тях, това ще „потопи“ Джоунс и компанията му „Free Speech Systems“, каза подсъдимият.

Единственият свидетел от страната на Джоунс бе самият той, отбелязва „Холивуд Рипортър“. Попитан от адвоката си дали сега разбира, че е било „напълно безотговорно“ да разпространява фалшивите твърдения, Джоунс отговаря позитивно, но в своя защита добавя, че „медиите не му позволяват да върне думите обратно“.

След това прокурорът напомни, че теоретикът на конспирациите всъщност отрича много други трагедии в американската история, като например Бомбените атентати в Бостън от 2013 г., масов разстрел в Лас Вегас и други.

Адвокатът на родителите изтъкна, че Джоунс не е изпълнил съдебните разпореждания да предостави текстови съобщение и имейли като доказателства преди съдебния процес. Джоунс отрече да използва имейл, но когато му бе показано електронно писмо, изпратено от неговия адрес, той отговори, че „сигурно го е продиктувал“. Освен това се оказа, че екипът на Джоунс погрешка е изпратил на адвокатския екип на ищците текстови съобщения от мобилния телефон на клиента им за последните две години. Част от тях бяха използвани срещу Джоунс в съда.

Показан бе и имейл от бизнес служител на „Infowars“, който отчита пред Джоунс, че компанията е спечелила 800 хил. долара бруто от продажбата на продуктите си за един ден, което означава, че фирмата може да генерира печалби от около 300 млн. долара за една година.

Хеслин и Люис са само едно от семействата на деца от „Санди Хук“, завели дела срещу конспиративните твърдения на Джоунс. Заключителното изслушване по делото на родителите на Джеси ще бъде тази седмица, след което съдебното жури ще се оттегли, за да реши присъдата.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg