Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Теория: Гробницата на Тутанкамон е преддверие на гробницата на Нефертити

Британски египтолог с предположение за местоположението на тялото на легендарната египетска царица

Репродукции на бюстове на Тутанкамон и Нефертити в Palacio de las Alhajas, Мадрид. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Теория: Гробницата на Тутанкамон е преддверие на гробницата на Нефертити

Репродукции на бюстове на Тутанкамон и Нефертити в Palacio de las Alhajas, Мадрид. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тялото на легендарната египетска царица Нефертити вероятно лежи в гробница, до която се стига през залата с останките на доведения ѝ син Тутанкамон, смятат британски египтолози. Експерти изложиха теорията си след откритието на скрити йероглифи в погребалната зала на Тутанкамон, съобщава „Гардиън“.

Местоположението на гроба на Нефертити остава само теория, но предположението заслужава внимание след разчитането на новите находки, отбелязва Никълъс Рийвс, бивш куратор в отдела за египетски антики на Британския музей.

Рийвс стига до теорията, след като осъзнава, че картуши*, изобразяващи погребението на Тутанкамон от наследника му на властта Ай, всъщност са били нарисувани върху картуши, пресъздаващи погребението на Нефертити от Тутанкамон, царицата на Египет.

„Стана ясно, че под картуш на Ай се намират картуши на самия Тутанкамон, доказателство, че сцената първоначално е изобразявала как фараонът погребва предшественика си Нефертити – разказва Рийвс. – Подобно украшение не би имало място в гробницата на Тутанкамон.“

Изображението как Тутанкамон погребва Нефертити е почти заличено, но все пак се проявяват чертите на младия фараон, а мумията носи безспорните характеристики на Нефертити, разказва египтологът.

Открита преди век, гробницата на Тутанкамон е била пълна със скъпоценности, сред тях столове и колесници за задгробния живот на младия фараон. Неочакваната му смърт, когато е само на 19, означава, че вероятно е бил погребан набързо, възможно в покрайнините на друга, много по-голяма гробница. Големината на гробницата на момчето фараон и друг път е занимавала учените, които и до днес не са намерили отговор на въпроса защо е с толкова малки размери, необичайни за кралска фигура.

Предположението на Рийвс за местоположението на гробницата на царицата е дългогодишно – още през 2015 г. той сигнализира научната общност за евентуални скрити входове в погребалната зала на Тутанкамон.

Новите му открития ще бъдат публикувани в книгата „The Complete Tutankhamun“, която излиза на англоезичния пазар след дни.


*Картуш – овалът, който огражда името на фараона при изписването му. Древните египтяни имали поверие, че ако недоброжелател знае името на даден човек, той може да му направи заклинания. С особена сила това вярване важало за имената на фараона, който винаги имал много врагове – било то вътрешни или външни. Поради това владетелите в задгробния живот трябвало да бъдат защитени по специален магичен начин – чрез изписването на имената им им в кръг, по-късно с удължаването им в овал. Предполага се, че формата символизира самото слънце Ра. 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС