Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теорията на Айнщайн за Господ

Физикът обсъжда вярата си в няколко писма. В едни се съмнява в Бог, в други отдава всичко на Него

„Има една сила, която обяснява и придава смисъл на живота. И тази сила е не друга, а самият Бог, творецът на Вселената“, пише Алберт Айнщайн до загадъчната си дъщеря Лизерл. - Теорията на Айнщайн за Господ

„Има една сила, която обяснява и придава смисъл на живота. И тази сила е не друга, а самият Бог, творецът на Вселената“, пише Алберт Айнщайн до загадъчната си дъщеря Лизерл.

Ще разклати ли значимостта на Алберт Айнщайн (1879-1955) въпросът дали откривателят на Теорията на относителността е вярвал в Господ? Това се пита историкът Хосе Мария Савала в статия за испанското издание „Ла Расон“. 

Има едно писмо, написано от Айнщайн в Германия през януари 1954 г. и адресирано до философа Ерик Гуткинд. То бе продадено на търг в eBay преди три години за 3 милиона долара. Според него, Айнщайн не вярва в Господ. Достатъчно е да прочетем следния кратък и недвусмислен параграф:

„Думата „Бог“ – пише Айнщайн, – е за мен само израз и продукт на човешката слабости. Библията е сбор от почитани, но твърде примитивни и детински легенди. Никакво тълкуване не може да промени това.”

Това е едно от почти 12 300 писма, които Айнщайн е написал през своя живот. Затова въпросното писмо до Гуткинд може да бъде пренебрегнато заради друго едно, написано на 12 юли 1925 г. до италианския му колега Джовани Джорджи, професор в Университета Сапиенца в Рим. Единствена фраза потвърждава трансцендентния смисъл на живота за учения:

„Бог създаде света с изключителна елегантност и интелигентност.”

Тогава вярвал ли е Айнщайн сляпо в съществуването на Бог като единствен и велик творец на Вселената? Може би еврейското му възпитание, базирано на вярата в Стария завет, е успяло да преобърне вътрешното му съмнение?

Второто писмо, в което ученият коментира Господ, е продадено на 15 февруари 2015 г. в САЩ в аукционната къща RR Auction на анонимен купувач за 75 000 долара.

И тук идва ред на загадъчното писмо на Айнщайн до Лизерл, извънбрачната дъщеря на учения от Милева Марич, която по-късно му става съпруга. Загадъчно, защото авторството му е оспорвано и не е известно кога и къде е написано. Твърди се, че Лизерл го е дарила на Еврейския Университет в Йерусалим в края на 80-те години заедно с още 1400 писма. В архива на университета не успях да намеря това толкова интересно писмо, но това съвсем не отрича съществуването му, казва Хосе Мария Савала. Той обаче явно притежава текста на писмото, въпреки че не е открил оригинала му.

Красотата и трансценденцията на писмото е неоспорима – казва историкът, – особено в следните два параграфа:

„Има една изключително мощна сила, за която досега науката не е намерила официално обяснение. Това е сила, която обхваща и ръководи всички останали и стои зад всеки феномен във Вселената. Тази сила все още не е идентифицирана от нас. Тази универсална сила е любовта.

Любовта е светлина, която просветлява онези, които я дават и получават. Любовта е гравитация, защото прави така, че едни хора да бъдат привлечени от други. Любовта е мощ, защото мултиплицира най-доброто, което притежаваме, и дава възможност на човечеството да не се самоунищожи в слепия си егоизъм. Любовта е откровение и разкриване. За любовта се живее и се умира. Любовта е Бог и Бог е любов.”

Вярвал ли е в такъв случай Айнщайн в съществуването на Бог? Експерт от аукционната къща RR Auction отговаря на този въпрос:

„Въпреки, че не е вярвал в Бог, Айнщайн не е отказвал да говори за Бог в научен контекст”.

Ако още веднъж разгледаме писмото на Айнщайн до Лизерл, ще открием други многозначителни редове:

„Когато предложих Теорията за относителността, малцина ме разбраха, а това, което сега ще ти разкрия, за да го предадеш на човечеството, също ще се сблъска с неразбирането и предубежденията в света. Затова те моля да го пазиш колкото е необходимо – години, десетилетия, докато обществото напредне достатъчно, за да приеме това, което обяснявам по-долу [….] Тази сила обяснява и придава смисъл на живота. И тази сила е не друга, а самият Бог, творецът на Вселената”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg