Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теорията „Обесете се в неделя“ на учителя Тео

Теодосий Теодосиев е прекрасен преподавател по физика, но щедрите му изказвания в медиите по различни от физиката теми са силно озадачаващи

„Децата трябва да се подчиняват на родителите, жената на мъжа си, поданиците – на владетеля. В обществото трябва да има ред“ - това физикът от ХХІ век Теодосиев определи напълно сериозно като добре устроено общество. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Теорията „Обесете се в неделя“ на учителя Тео

„Децата трябва да се подчиняват на родителите, жената на мъжа си, поданиците – на владетеля. В обществото трябва да има ред“ - това физикът от ХХІ век Теодосиев определи напълно сериозно като добре устроено общество. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Уважаемо общество, нещо става с българските учители. Доскоро професията им беше силно феминизирана и явно дългите години диспропорция доведоха до свръхидеализиране на мъжете учители. Така се сдобихме с „народен будител“, който преподава патриотарство вместо история, и с учител, когото почти обожествихме, защото добре подготвя деца за олимпиади по физика.

Никой не може и не бива да оспорва постиженията на учителя Теодосий Теодосиев в областта на обучението по физика. Това е категорично. Справя се чудесно с предмета, с преподаването му и дава бъдеще на талантливи деца. Неоспорим, аксиоматичен факт. Това обаче не го прави специалист по всичко, особено пък по обществени и социални проблеми.

И социално неадекватният Шелдън Купър от „Теория за големия взрив“ е гениален физик. Учителят Тео обаче е приеман за последна инстанция по всички теми заради успехите си в преподаването на физика. И въпреки че именно в щедрите му изказвания по различни теми извън науката проличава проблематичната му социална настройка, хората продължават да попиват безкритично всяка негова дума. Превръщат го в учител на обществото по обществени проблеми. А той е просто физик, отличен учен, но слаб общественик. Иначе няма как да си обясним всичко, което учителят Теодосий демонстрира в едночасовия си разговор с Мартин Карбовски през изминалата седмица.

На първо място е стъписващият расизъм, натъпкан в разбиранията на един обикновен казанлъшки гражданин, представител на интелигенцията в подбалканското градче. От десетилетия не бях чувала толкова много споменавания на „черни“, „жълти“, „дебели мазни афроамериканци“, „бялата раса“… Светът в представите на Теодосий (държал си на и краткото, казва, защото бил роден на улица „Хилендарска“, а така името му звучало като Паисий) е свят на хора с различен цвят на кожата, който е определящ за поведението им. С това – с расата – събеседникът на Карбовски обясни резултатите от олимпиадите:

Първите места ги заемат жълтите от Китай и Корея, дори отборът на САЩ е от жълти. Единственият отбор от бялата раса в първата десетка на олимпиадата в Израел беше от Русия“, каза учителят Тео и обясни защо „случайно“ има „бели хора“ в класацията: „Русия има огромна територия, по двама войника на квадратен километър и има твърде много желаещи да ги разфасоват, трябва да са на ниво.“

„Черните“ пък са му пример за изостаналост. В ЮАР имало „черен расизъм, там черните са на власт“, но пък осигурили специален учител по латински за две деца.

Това е някаква си Африка, а при нас защо не е така?“, риторично се възмути преподавателят.

Тези негови расистки световъззрения стигнаха чак до Папуа Нова Гвинея, за която учителят не знаеше много, но пък успя да разкаже популярен виц като автентична местна поговорка: „Колкото повече ядеш, толкова по-самотен ставаш“. При това представи заблудата си като истинска история – разказал му я бил приятел, който живял известно време там.

Това със заблудите не беше еднократно – с пълна сериозност учителят Тео обясни, че като отишъл в Сан Диего, САЩ, с изумление открил, че в големия американски град няма нито една книжарница. Бързо Гугъл търсене обаче показа, че не просто има десетки книжарници, ами точно в Сан Диего се намира Warwick’s (La Jolla) – най-старата семейна книжарница в целите Съединени щати, открита през 1896 г.

Преподавателят, който непрекъснато подчертаваше, че е „човек на точните науки“ също така самодоволно заяви, че в цял Ню Йорк не успели да му открият събраните съчинения на любимия му поет Карл Сандбърг и не успял да си ги набави, защото просто ги нямало. В Амазон се откриват с два клика, разбира се, но самоувереното твърдение на физика всъщност нямаше за цел да е истина, а трябваше да защити една категорична негова теза, формулирана съвсем директно:

В либералната демокрация няма кой да чете добра поезия“.

Оказва се, че преподавателят от Казанлък е конфуцианец. В контрапункт на нечетящите поезия западни либерали той представи вярването си, че китайците четат основно поезия. Така му била казала негова приятелка рускиня, която преподавала в Китай. Всъщност учителят даде Китай за пример много пъти. Дори започна с това – че далекоизточната страна е единствената, в която се е запазило йерархичното уважение. Било заради конфуцианските традиции, които изисквали чинопочитание.

Децата трябва да се подчиняват на родителите, жената на мъжа си, поданиците – на владетеля. В обществото трябва да има ред“, това физикът от ХХІ век Теодосиев определи напълно сериозно като добре устроено общество.

Според него Западът загива, защото „търпи дискомфорт точно 15 минути“, повтори два пъти Теодосий Теодосиев, цитирайки някакво изследване. Трябвало да бъдем възпитани в китайските традиции и да търпим „десет хиляди години“. Той илюстрира това свое твърдение с друг разказ на руската учителка, работеща в Китай – как двама млади влюбени китайци трябвало да отлагат връзката си, докато завършат докторските си степени и си намерят работа.

„Десет години запазили девствеността си“, възхитено промълви учителят.

Явно темата за сексуалните отношения в Китай му е особено интересна, защото зашемети публиката с още едно твърдение – там партията разрешавала интимни приятели само на отличничките в университета.

Един мой ученик в Германия, дали им задача, която сме решавали, но той държал приятелката си за долния крайник, разсеял се и не успял да я реши“, онагледи тезата си педагогът.

Конфуцианството на Теодосий Теодосиев парадоксално съжителства в него и със стихийно християнство, което – оказва се – той преподава и на учениците си. Уроците за термодинамиката той преподава едновременно със седемте смъртни гряха „и чудесно си пасват“, каза учителят.

Нещо не е в ред този човек“, каза православният физик за Теодор Ушев, след като Карбовски го пита какво мисли за художника, споменал „източноортодоксалните диваци“.

Теодосиев има твърди разбирания за световната политика, стана ясно още от интервюто. Той е убеден „като човек на точните науки“, че в света тече война, разпалена „от тези, които печатат парите – Федералния резерв (на САЩ)“. И била не обикновена война, а война срещу Китай. Целта била, пресмята физикът, да се разпали световна икономическа криза и хората да обеднеят толкова много, че да не могат да пазаруват китайски стоки. Така щяла да рухне китайската икономика, строи финансово-икономически теории Теодосиев. Във връзка с това усмихнато и твърдо физикът заяви:

Германия не е суверенна държава, а Брекзит е фалшифициран, за да се провали Европейският съюз“.

Заговорът бил насочен и директно срещу България. Доказателство за това Теодосиев вижда в песента на „Нова генерация“ „Обесете се в неделя“. Появата на тази песен не била случайност, той като „човек на точните науки“ не вярвал в случайностите. „Нова генерация” всъщност създавала внушения, спуснати отнякъде, от „световния заговор“. Набивало се в главата това „обесете се в неделя“.

Е, аз слушах интервюто на Карбовски с Теодосиев точно в неделя. И наистина влязох в мрачни мисли. Надявам се, че Федералният резерв не е използвал учителя Тео, за да ми внуши това чувство на безнадеждност – щом най-добрите учители в България мислят и говорят така, надеждите за излизането ни от задънената улица намаляват. И определено препоръчвам на учителя Тео да препрочете любимия си Сандбърг:

Бъди нащрек със гордите слова.
Когато пуснеш гордите слова, е трудно да ги върнеш.
Високи са ботушите им, тежки са ботушите им; гордо
отминават те, не чуват твоя зов.
Бъди нащрек със гордите слова“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg