Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Терънс Малик вдъхновил „Силата се пробужда“

От него Джей Джей Ейбрамс се учил да създава усещане за спокойствие и търпение в Епизод 7

Вместо просто да използвам „Междузвездни войни“ като отправна точка, се върнах назад и гледах някои от моите любими филми – казва Джей Джей Ейбрамс. - Терънс Малик вдъхновил „Силата се пробужда“

Вместо просто да използвам „Междузвездни войни“ като отправна точка, се върнах назад и гледах някои от моите любими филми – казва Джей Джей Ейбрамс.

За оригиналната трилогия „Междузвездни войни“ Джордж Лукас е известно, че се е опрял на класически филми като „Седемте самураи“, The Dam Busters и дори „Казабланка“. Сега режисьорът на Епизод 7 Джей Джей Ейбрамс обяви, че е имал предвид енигматичния Терънс Малик наум, докато е снимал „Силата се пробужда“.

По време на обсъждане на филмите, вдъхновили новата част от космическата сага, Ейбрамс заяви, че е бил жаден да премине отвъд влиянието единствено на предишните епизоди от поредицата, предава „Гардиън“.

„Вместо просто да използвам предходните „Междузвездни войни“ като отправна точка, се върнах назад и гледах някои от моите любими филми – казва Ейбрамс. – Очевидно „Седемте самураи“…, някои от филмите на Джон Форд, защото знам, че те са повлияли и на Джордж Лукас. Малик не е режисьор, за който някой би помислил, че се впусне в „Междузвездни войни“, и все пак… Не знам по-дълбок и по-емоционален кинорежисьор. Звучи много претенциозно да кажеш: „О, вдъхновен съм от този или онзи човек…“ По-скоро става дума за неща, които виждаш и към които можеш да се стремиш… и когато е подходящо, да възприемеш уроците им.“

Терънс Малик е известен с филми като „Опасни земи“ (1973), носител е на награда от Кан за „Райски дни“ (1978), „Тънка червена линия“ (1998), триумфирал е на Берлинския фестивал, лауреат е на „Златна палма“ за „Дървото на живота“ (2011). Между „Райски дни“ и „Дървото на живота“ Малик е направил само два други филма. Той е известен още и с това, че изключително рядко позволява да бъде сниман.

Ейбрамс казва, че се е учил да създава усещане за спокойствие и търпение от импресионистичния Малик.

„Имаше много сцени, в които аз обичайно бих искал да засиля камерата, да насека епизода – казва режисьорът. – Но в опит да израснеш и да разкажеш по най-мощния възможен начин историята,  получаваш урок по доверие от твоите герои и публика. Така започнах да се старая да не вървят нещата, колкото се може по-бързо – което е привично за мен – а понякога да ги задържам максимално, да ги оставям да дишат – като баланс на екшъна във филма.“

„Междузвездни войни: Силата се пробужда“ тръгва по кината в света и в България на 18 декември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg