Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тери Гилиъм губи правата над „Човекът, който уби Дон Кихот“

Продуцент твърди, че филмът е изцяло негов, а Гилиъм е работил по него нелегално

Адам Драйвър и Джонатан Прайс в сцена от филма на Тери Гилиъм „Човекът, който уби Дон Кихот“ - Тери Гилиъм губи правата над „Човекът, който уби Дон Кихот“

Адам Драйвър и Джонатан Прайс в сцена от филма на Тери Гилиъм „Човекът, който уби Дон Кихот“

След десетки години продуциране, преживяло няколко повторения и дори вдъхновило документален филм, „Човекът, който уби Дон Кихот“ на Тери Гилиъм изглеждаше, че най-накрая се радва на щастлив край, когато закри фестивала в Кан. Прожекцията получи смесени отзиви от критиците, повечето негативни, а всички изтъкваха, че постижението на филма се състои най-вече в това, че е завършен.

Сега обаче режисьорът загуби дълга съдебна битка за правата над проекта си. Парижкият апелативен съд реши делото в полза на бившия продуцент на филма Паоло Бранко, който също твърди, че има права над проточилата се във времето проудкция, пише „Индиуайър“.

Гилиъм ще трябва да изплати на компанията на Бранко „Алфама“ сумата от 10 хил. евро. Преди време той спечели делото за правото си да излъчи филма в Кан, но триумфът не трая дълго.

„Изходът от делото означава, че правата над филма принадлежат на „Алфама“ – коментира Бранко. – Работата над филма досега е била напълно нелегална и без разрешението на „Алфама“. Ще търсим обезщетения в интерес на всички хора, замесени в тази нелегална продукция – и преди всичко в интерес на всички замесени в нелегалната му разработка. Ще държим всички отговорни.“

Под „всички“ Бранко има предвид не само режисьора Гилиъм, но и „филмовите продуценти, и всички останали, които са подкрепили филма – включително и хората, които са го разпространили във Франция и на филмовия фестивал в Кан“.

„Този филм изцяло принадлежи на „Алфама“ – добави Бранко. – Филмът е нелегално направен. Това е първият път, в който толкова много хора се съгласяват да работят в продукция, без да имат правата за нея. Уникален случай.“

От „Индиуайър“ са се опитали да се свържат с представители на Тери Гилиъм, но до момента не са успели да установят контакт с режисьора за коментар.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах