Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тери Гилиъм се обяви за чернокожа лесбийка

Личният протест на режисьора срещу ново комедийно шоу на Би Би Си, което се стреми към расово и полово разнообразие

Тери Гилиъм е на кинофестивала в Карлови Вари, Чехия, за да представи най-новия си филм „Човекът, който уби Дон Кихот“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Тери Гилиъм се обяви за чернокожа лесбийка

Тери Гилиъм е на кинофестивала в Карлови Вари, Чехия, за да представи най-новия си филм „Човекът, който уби Дон Кихот“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тери Гилиъм се включи в разгорещен дебат за равнопоставеността на различните обществени групи, течащ в момента във Великобритания, за да каже на света, че вече е чернокожа лесбийка. Коментарът е насочен към спор, започнал през юни, когато Би Би Си обяви, че ще снима нов комедиен сериал, който ще наблегне на „неразказаните истории и гласовете, които все още не сме чули“, пише „Гардиън“.

Шейн Алън, поръчал поредицата за телевизията, бе запитан дали тя няма да повтори телевизионния сериал „Летящия цирк на „Монти Пайтън” (част от който бе и Гилиъм).

„Ако ще събираш група сега, тя няма как да бъде от шестима бели мъже, завършили „Оксфорд” или „Кеймбридж”. Ще бъде група от най-различни хора, които размишляват за съвременния свят”, отговори Алън.

По време на пресконференция на филмовия фестивал в Карлови Вари за новата си продукция „Човекът, който уби Дон Кихот” Гилиъм коментира новата политика на Би Би Си.

„Идеята, че шестима бели мъже, завършили „Оксфорд” или „Кеймбридж”, вече не могат да направят комедийно шоу, направо ме разплака. Сега имаме нужда от един такъв, един онакъв, всеки да е представен… това са глупости. Повече не искам да съм бял мъж, не искам да бъда обвиняван за всичко лошо в света. Затова ще заявя на света, че вече съм чернокожа лесбийка. Името ми е Лорета и съм BLT, черна лесбийка в преходен период.”

Освен „черна лесбийка в преходен период”, измисленото от Гилиъм значение, абревиатурата BLT се използва за вид сандвич с бекон, домат и маруля.

„Изказването на Алън ме ядоса толкова много, всички ни ядоса – продължи Гилиъм. – Комедията не се събира, не е като да съставиш момчешка банда, където има един от тези и един от онези, така че всички да са представени.”

Вижте още: ЦИНИЧЕН КОМЕНТАР НА ТЕРИ ГИЛИЪМ ВЪЗМУТИ ХОЛИВУД

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах