Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тери Пратчет, назад към мрака

Документален филм разказва за момента, в който писателят е разбрал, че е вече мъртъв

„Тери Пратчет: назад към мрака” ще се излъчи по Би Би Си 2 на 11 февруари. - Тери Пратчет, назад към мрака

„Тери Пратчет: назад към мрака” ще се излъчи по Би Би Си 2 на 11 февруари.

Нов биографичен филм за Тери Пратчет разказва за момента, в който писателят е решил, че е мъртъв, разказва „Гардиън“. Задаващата се продукция на Би Би Си 2 „Назад към мрака” се опира върху подготвителните бележки за така и незавършена автобиография на автора, която проследява неговото „спускане в мъглата на Алцхаймер”, както сам авторът се изразява.

Недовършената история на Пратчет разказва за момента, в който самият той е сметнал себе си за мъртъв. Новата документална драма почива на материала от последните му работни файлове.

„Тери Пратчет: назад към мрака” ще се излъчи по Би Би Си 2 на 11 февруари.

Пратчет беше диагностициран с болестта на Алцхаймер през декември 2007 г. и бележките му разкриват гнева, с който е приел новината. Филмът ще включва запис на вече видимо болния автор скоро преди смъртта му.

Асистентът на Пратчет Роб Уилкинс си спомня, че през декември е 2007 г. е чул нещо странно от писателя. След нормален работен ден Тери е задал странния въпрос къде е изчезнала буквата s от клавиатурата на компютъра му. Години по-късно, в 2014 г., Пратчет си дава сметка, че вече не е в обичайната си добра форма. Той се обляга назад и казва на секретаря си:

„Тери Пратчет е мъртъв”.

В края на живота си Пратчет чувства все по-силна ярост от безпомощното си състояние. Разбирал е какво е случва с него и е страдал, че усилията му да продължава работата си са обречени. Гневът е дал сили на Пратчет да напише седем романа в последните години от живота си въпреки все по-нарастващата тежест на заболяването.

След кратка кариера като журналист, Пратчет започва да пише художественалитература през 1987. Той е автор на над 70 фентъзи романа, преведени на 37 езика. Умира 66-годишен в дома си през март 2015.

Предстои излъчването и на филмова адаптация по романа „Добри поличби”, който Пратчет пише в съавторство с Нийл Геймън.

Вижте още: 2018: ВРЪХЛИТА АПОКАЛИПСИСЪТ НА ГЕЙМЪН И ПРАТЧЕТ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах