Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Територията на еуфорията от бутафорията

Разходка под китайската сакура от пластмаса на Японския

Коледен пейзаж с цъфнали пластмасови вишни вместо изкоренените дръвчета пред Японския. Има и японец - истински, не бутафорен. Снимки: Авторът - Територията на еуфорията от бутафорията

Коледен пейзаж с цъфнали пластмасови вишни вместо изкоренените дръвчета пред Японския. Има и японец - истински, не бутафорен. Снимки: Авторът

Новият собственик на бившия Японски хотел, прочул се с изкореняването на японските вишни, е поставил на тяхно място чисто нови, пластмасови, електрически японски вишни. Тук няма никаква изненада – пластмасовото дърво е същият абсурд, като новите старини. Или по-точно същата бутафория.

„Бутафория (на италиански: buttafuoria – фалшификат) са специално изготвяни предмети (скулптура, мебел, посуда, украшения, оръжие и др.), употребявани в театрални представления вместо истински вещи. Широко е използвана в италианската комедия дел арте“.

Справка в Уикипедия

Живеем в комедия, само дето нито е дел арте, нито е смешна. И бутафорията не е само в киното и театъра, а в живота ни. България е страната на бутафорията. България е и страната на буйстващите богатеещи бодигардове, бедстващите бабички (дядовците умират по-млади) и банкрутиралите банки. И на бутафорията.

България не е страната на богатите, но благородни будители (а е била за малко), а по-скоро на бействащите балансьори, бандитите с базуки и бабаитите в бронирани беемвета. А също е на бедните (духом) богаташи – фенове на бахур-културата, безвкусицата и Бай Ганьо. И на бутафорията. Оставаното е безмълвна биомаса, съставена от банални балъци и балами с бледни блянове за блудни блондинки (в краен случай – брюнетки).

Но преди всичко България е страната на бутафорията. Всичко ни е бутафорно – от европейската принадлежност, историята, демокрацията и опозицията, през съдебната система, медиите и културата, до японските пластмасови дръвчета, които сигурно са китайски. Защото китайското е по-евтино, а бизнесмените държат на тия неща. Но и бизнесът ни също е бутафорен.

Десетина електрически дръвчета ще разпръскват светлина в мрачните вечери край хотел „Маринела“.

Десетина електрически дръвчета ще разпръскват светлина в мрачните вечери край хотел „Маринела“.

Пазете се да не ви удари ток!

Пазете се да не ви удари ток!

Дръвчета „растат“ директно от тротоара и няма опасност, докато им се наслаждавате, да стъпите в калта.

Дръвчетата растат директно от тротоара и няма опасност, докато им се наслаждавате, да стъпите в калта.

Гледките около Японския са приказно

Гледките около Японския са приказно бутафорни.

b8

Вътре се откриват чудни гледки към пластмасова флора и фауна – еленчета, бели мечки, елхички…

Паунът може би крие под перушината батерия и вечер интериорът се оглася от неговите дивни електронни песни...

Пластмасов пасторал с паун

Неестествената хармония е недовършена.

Неестествената хармония е недовършена.

И тук може би тече ток.

Връщаме се отново навън, под сакурата на сем. Арабаджиеви.

Под сакурата на сем. Арабаджиеви

И накрая една истинска японска вишна – хубава е, само докато цъфти. Но дори тогава не свети.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90