Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Терор в сатирично списание в Париж, 12 убити

Карикатуристите на Шарли Ебдо, автори на шаржовете на пророка Михамед, са мъртви

Петима са в критично състояние, между тях е художникът Стефан Шарбоние-Шарб, автор на карикатурите на пророка Мохамед.  - Терор в сатирично списание в Париж, 12 убити

Петима са в критично състояние, между тях е художникът Стефан Шарбоние-Шарб, автор на карикатурите на пророка Мохамед.

Десетима журналисти и двама полицаи са били разстреляни в редакцията на сатиричното списание „Шарли Ебдо“ (Charlie Hebdo) в центъра Париж, съобщава агенция Ройтерс. Това е изданието, публикувало пред 2011 г. карикатури на пророка Мохамед и шаржове на мюсюлмански лидери.

Карикатуристите на „Шарли Ебдо“ са мъртви, гласи едно от заглавията във френската преса. Полицията в Париж е потвърдила, че ранените са 10. Петима са в критично състояние, между тях е художникът Стефан Шарбоние-Шарб, автор на карикатурите на пророка Мохамед. Той е бил включен в списъка с най-търсените лица на „Ал Кайда“ през 2013 г. заради шаржовете на пророка Мохамед. Оцелели след нападението са 40 души.

Charlie Hebdo’s publisher, Stephane Charbonnier

Стефан Шарбоние-Шарб

По информация на полицията нападателите са били четирима. Пред в. „Либерасион“ официалният говорител на полицията Роко Контенто е заявил, че нападателите са нахлули днес в редакцията на „Шарли Ебдо“ около 11, 30 часа с автомати „Калашников“ : „Открили са огън срещу всички, било е касапница, истинско клане. Някои от хората са се скрили на покрива. После нападателите са излезли и е започнала престрелка с полицията. Един от полицаите е сериозно ранен, има опасност за живота му. Извършителите са избягали в посока Порт де Пантен в покрайнините на Париж, след като отвлекли кола.

През ноември 2011 г. в редакцията на „Шарли Ебдо“ беше взривена бомба, като по всяка вероятност това е било заради публикуваното изображение на пророка Мохамед на корицата на изданието.

Според агенция „Франс прес“ президентът Франсоа Оланд е тръгнал към мястото на инцидента и е свикал спешно заседание на правителството. Оланд е заявил, че няма съмнение, че нападението е терористичен акт. „Заплашват ни, защото сме свободна страна“, заяви той и призова за национално единство.

В Париж е обявено най-високото ниво на тревога, съобщава Би Би Си.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че атаката в редакцията на вестника е „отвратителна“ и допълни, че Великобритания стои до Франция в борбата срещу тероризма.

http://youtu.be/zUWUaxd-190

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС