Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Терор в затвора за Аслъ Ердоган

На прочутата турска писателка се отказва достъп до чист въздух и жизненоважни лекарства

Имам проблеми с панкреаса и храносмилателната система, но от пет дни не ми дават лекарствата, казва чрез адвоката си Аслъ Ердоган. - Терор в затвора за Аслъ Ердоган

Имам проблеми с панкреаса и храносмилателната система, но от пет дни не ми дават лекарствата, казва чрез адвоката си Аслъ Ердоган.

Известната турска писателка Аслъ Ердоган среща „перманентни щети“ от отношението, което получава в затвора след ареста ѝ миналата седмица. Многократно награждаваната авторка бе задържана в дома ѝ на 16 август, пише в изявление на френските ѝ издатели „Акте сюд“, цитирано от „Гардиън“.

Арестът на колумнистката и членка на прокюрдската опозиция дойде заедно със задържането на още над 20 журналисти и служители на вестника „Озгюр Гюндем“. Впоследствие Ердоган бе обвинена в „съпричастност към терористична организация“ и „подкопаване на националното единство“.

Писателката коментира чрез адвоката си пред ежедневника „Хюриет“, че в затвора се отнасят с нея „по начин, който ще остави перманентни щети на тялото ми“. Тя обяснява още, че спи в легло, в което някой по-рано е уринирал, както и че ѝ е отказан достъп до лекарствата ѝ.

„Имам проблеми с панкреаса и храносмилателната система, но от пет дни не ми дават лекарствата. Аз съм диабетик и имам нужда от специална диета. Но в затвора мога да ям само кисело мляко – казва Ердоган. – Освен това, въпреки че страдам от астма и хронична обструктивна белодробна болест, не ми позволяват достъп до открити пространства.“

Задържането на Ердоган предизвика остра международна реакция и призиви за незабавното ѝ освобождаване. Петиция за това вече е подписана от близо 25 хиляди души. Описвайки я като „един от най-забележителните романисти в света“, петицията посочва, че нейното единствено желание е „да живее в по-добро, по-демократично и цивилизовано общество“.

Пред „Хюриет“ писателката заявява, че е наясно със солидарността, изразявана към нея.

„Знам за огромните усилия, които се полагат. Наясно съм с искреността и чувствата в съобщенията, които получавам. Може да звучи безполезно, но много благодаря.“

Арестът на Аслъ Ердоган дойде след затварянето на 29 издателски къщи от турското правителство, което се възползва от извънредното положение в страната. Повече от 60 хиляди души вече са засегнати от чистката, започнала след опита за преврат от миналия месец. Над 20 хиляди учители се оказаха с отнети лицензи за преподаване, бяха поискани оставките на всички ректори и декани на университети, затворени бяха множество частни учебни заведения.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90