Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Терца в „Откраднат живот“

Докторският сериал зави към психотрилъра

В подредената терца с Юлиан Вергов, Владимир Карамазов и Владимир Пенев липсва само Захари Бахаров, за да стане каре валета.  - Терца в „Откраднат живот“

В подредената терца с Юлиан Вергов, Владимир Карамазов и Владимир Пенев липсва само Захари Бахаров, за да стане каре валета.

Веднага си признавам – харесвам изключително много сериала „Откраднат живот“ най-вече заради актьорската игра в конфликтните ситуации, решени в близък план пред контекст, който не интересува режисьора. Така че не ми пука от хейтърските нападки, каквито и да са те.

Сега, след първите 4 серии на сезона, се чуват крясъци по адрес на „Анатомия на гнева“:

„Аман от познати до болка лица във възловите роли! Едни и същи са на театралната сцена, после пак те се преместват в нов филм и същите се явяват на тв екрана в сериала!“.

В подредената терца с Юлиан Вергов, Владимир Карамазов и Владимир Пенев липсва само Захари Бахаров, за да стане каре валета. Но той е зает с лотарията, така че поне засега липсва. Очевидно е, че продуцентите на докторския сериал нямат време да се разтършуват из театрите, за да огледат нови артисти, особено от средното поколение на 45 -50-ина години. Трябваше да го направят поне през лятната пауза.

Изборът на Владо Пенев за директор на болницата не е от най-сполучливите. Като човек с добро, милосърдно и отзивчиво сърце, той приляга за роли, които не са изпълнени с ненавист и тотална липса на приемане на другия. Мнозина смятат, че е майсторство на актьора да се трансформира в образ, различен от онези, в които сме свикнали да го гледаме. Науката за човешката психология вече е значително по-напред от 30-40-те години на миналия век, когато се полагат основите на теорията и практиката на актьорското превъплъщение, лесно и безконфликтно набутвано в матриците „играе друг“ и „играе себе си“. Днес се предполага, че душата заповядва мисии, които нямат общо с волята, социалната среда, идеологическите императиви. Можем да наречем това аура. Ако кажем, че Владо Пенев с голяма убедителност може да представи човек, който се смирява, прощава, готов е да се пожертва, ще бъдем ли близо до истината за неговата лична роля? Така идваме до предположението, че неговият директор на болницата ще се развива и променя в драматични за него условия. Също като персонажа на Йоана Буковска в първия сезон. В началото тя бе концентрирала върху себе си всички негативи, но след това се разгърна в друга светлина, за да стане накрая симпатична и дори любима на зрителите. Блестяща роля на Йоана!

Очевидно е, че сериалът е овладял този драматургичен ход – контраст между първоначално отблъскващо зрителите поведение и последваща трансформация в позитивни реакции и мислене, дори в лично страдание.

Овладян е и основният код – критични ситуации между живота и смъртта, редуване на любов с морални дилеми, на кръв със страх и милосърдие. Това е формулата на добрия медицински сериал, който се очаква и приема в много сезони. Защо не, като се има предвид, че най-успешният сред всички лекарски сериали – „Спешно отделение“, навъртя цели 15 сезона. Други образци в жанра като „Военно полева болница“ – 11, „Анатомията на Грей“ – 14, а „Д-р Хаус“ – 8.

Една промяна в стила на сериала обещава по-горещо очакване от зрителите. Драматизмът на историите отстъпи място на психотрилъра. Новият персонаж, показван от Владо Карамазов, крие някаква тайна. Тя засяга предишния му живот, някаква злощастна случка, заради която директорът проф. Цонев на Владо Пенев съска:

„В медицината не се допускат убийци!“.

Загадката около Карамазов, чийто персонаж влиза в сюжета като санитар, въпреки очевидните му по-високи способности и възможности, заменя продължителната трилърова уловка с тайнственото минало на д-р Банков (Юлиан Вергов). Там се стигна до изясняване на комата на жена му (Ани Пападопулу) и преместването ѝ в пространството на болницата, за да се срещне с бившата любовница на мъжа си (Диана Димитрова). И тук, естествено, са заредени мини.

Ани Пападопулу е откритие за продуцентите, неамортизирана от честа употреба. Вероятно за поканата ѝ допринася великолепната ѝ игра в спектакъла на Народния театър „Лисичета“, където експлоатира ефектните крайности на всяка ситуация, но не прекрачва границите ѝ.

Ново лице е и Неда Спасова, красивата актриса от Театър „София“ е в ролята на операционна сестра и има потенциал за афера с персонажа на Карамазов.

Гледаме много по-изобилно в сравнение с предишните серии Юлиан Вергов. Все в предизвикателни пози – Вергов със сако, Вергов гол до кръста и брадясал, Вергов гол до кръста и гладко обръснат, Вергов страда от смъртта на дъщеря си, Вергов се усмихва тихо… И все в едър план за радост на женската аудитория. Само това да ми показваха, ми сподели една дама, щях да гледам сериала. Как поддържа това зашеметяващо тяло? След излъчването на всяка серия с него трябва да показват диетите и упражненията на Вергов. Ще пожъне голям успех.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС