Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Епилогът на Калин Терзийски в „Сиела“

Писателят проявява неуважение, грубост, незачитане на чуждия труд, обясняват от издателството

„Сиела“ не искат да издават новите ми книги, те искат да печелят пари и да бълват бездарни комерсиални плевели, твърди Калин Терзийски. - Епилогът на Калин Терзийски в „Сиела“

„Сиела“ не искат да издават новите ми книги, те искат да печелят пари и да бълват бездарни комерсиални плевели, твърди Калин Терзийски.

Конфликтът на Калин Терзийски с настоящите му издатели от „Сиела“ навлиза в нов етап. След като преди няколко месеца чрез социалните мрежи двете страни си размениха нападки, в последните дни писателят публикува във Фейсбук текст с остра критика срещу „Сиела“, които отказали да издадат новата му книга – защото „искат да печелят пари и да бълват бездарни комерсиални плевели“. Издателството обаче отговори на това, като определи изказванията и действията на Терзийски като неуважение, грубост и незачитане на чуждия труд. „Сиела“ заявяват в своя позиция, че отказът им за книгата е бил обоснован, а и са правени редица компромиси в името на общата работа. Затова и оттук насетне преустановяват всякакви отношения с писателя – освен редовното изплащане на дължимите му авторски хонорари по вече издадените книги.

В текст от събота Калин Терзийски пише, че е издал „двайсет книги“ при „Сиела“, направил е много за тях и е създал част от престижа не само на издателството, но и на българската литература въобще. Въпреки усилената му работа „като миньор и като поет“ обаче, сега издателите отказвали новата му книга и не си вдигали телефоните – тъй като „не им пука за никаква литература, а за изкарването на парички от биографии на Наско Сираков“.

„Те не искат да издават новите ми книги, те искат да печелят пари и да бълват бездарни комерсиални плевели – казва Терзийски. –  Явно е така. Преди бяха сервилни и мили с мене, преди да ме оплюят медиите, което се случи, защото съм заживял с една от най-красивите българки.“

Писателят прехвърля гнева си и върху евентуалните читатели, които биха казали „голяма работа“ на терзанията му. В отговор ги призовава да гледат риалита, да ходят по молове и чалга клубове и да ядат кебапчета на килограм.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Терзийски честити още на „Сиела“, че си остава с чалгата, и изказва „жал“ за Захари Карабашлиев, за когото се борил да вземе европейска награда за литература – а сега той се държал като „най-обикновен надут и нагъл чиновник“.

„Това е. Сега нямам издателство – завършва Калин Терзийски. – Бих се радвал да има българско издателство, което да ме оценява и да ме издава. Но…“

Статусът на писателя, харесан от над сто души, предизвика реакция от „Сиела“, според които истината е коренно различна. В тяхна позиция от понеделник сутрин се посочва, че преустановяват работа с Калин Терзийски, след като в последните няколко дни „поредица от неприятни телефонни разговори с автора Калин Терзийски преминаха всякакви допустими граници“.

„Неуважението, грубостта, незачитането на труда на другия, обидното държание към човека отсреща, агресията в каквато и да е форма – всичко това е нещо, към което ръководството на „Сиела“ има нулева толерантност“, посочват издателите.

В изявлението им се чете още, че са били правени редица опити – както на отговорната редакторка на Терзийски Мария Найденова, така и на главния редактор Захари Карабашлиев, за неформална комуникация и личен контакт. Това обаче не само не е помогнало за преодоляването на проблемите, но е довело и до „необосновани, нецензурни и агресивни лични нападки срещу всички в екипа на издателството“.

От „Сиела“ пишат и че отказът им да издадат последното предложение за книга на Терзийски е обоснован – тъй като ставало дума за текстове, публикувани и препубликувани в „известно онлайн издание“, т.е. са на разположение в интернет, което „съвсем естествено понижава и читателския интерес към техния книжен вариант“. Нещо повече – според издателите писателят вече бил преотстъпил правото за публикация на въпросните текстове на собственика на изданието чрез авторски договор. Но спестил тази информация на „Сиела“.

Издателите му заявяват, че прекратяват всякакъв контакт с него по всички въпроси, освен делови – т.е. продължаването на изплащането на авторските му хонорари до изтичане на договорните отношения.

„Неотдавна шумната медийна намеса в личния му живот наложи излизането ни с публична позиция – припомнят от „Сиела“. – Днес ние отново държим да подчертаем, че въпреки всичките ни усилия, не можем да заместим близките и семейството на Калин Терзийски. Нито да удовлетворим всички негови желания, които отиват далеч отвъд професионалните отношения автор-издател.“


Вижте още: ЩЕ ПОБЕДИ ИЛИ НИЕ ЩЕ ЗАГУБИМ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах