Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Текстът в картините. От Мърквичка до Слона

Каква е ролята на думите в художественото изкуство изследва кураторски проект в Софийската градска галерия

Текла Алексиева, Гара - Текстът в картините. От Мърквичка до Слона

Текла Алексиева, Гара

Какво е мястото на текста в художественото изкуство, питат се кураторите Пламен Петров и Рамона Димова. Техният проект „Немият образ и слепият текст“ изпълва изложбеното пространство на Софийската градска художествена галерия от 26 февруари до 27 март. Официалното откриване на експозицията, рядък опит за изследването на присъствието на текста в пространството на светското изкуство, се открива официално на 25 февруари вечерта.

Изложбата е стремеж за обобщено оглеждане на отношенията текст – образ в българското изкуство – от първите светски картини от ХІХ в. до най-новите творчески изяви от ХХІ в. В нея е предложена възможна систематизация на физическото присъствие на текста в пространството на художествената творба, като са обособени четири тематични звена – „Пояснителен текст“, „Битие и текст“, „Намерение за текст“ и „Триумф на текста“.

Проектът е опит за преглед на физическото присъствие на текста (дори и маркерите за него) в българските пластически изкуства, като думата „текст“ в случая трябва да се разбира не само в смисъл на обособен писмен сбор от думи и изречения, а и като отделни думи, срички, буквени и цифрови графеми.

Изложбата показва повече от 120 творби на автори, сред които Николай Павлович, Станислав Доспевски, Антон Митов, Иван Мърквичка, Никола Петров, Иван Милев, Николай Райнов, Борис Георгиев, Златю Бояджиев, Галин Малакчиев, Георги Божилов – Слона, Текла Алексиева, Румен Гашаров, Андрей Даниел, Недко Солаков, Лъчезар Бояджиев, Венцислав Занков, Надежда Олег Ляхова, Красимир Кръстев – Расим, Боряна Драгоева – Росса, Сашо Стоицов и др.

Така експозицията предоставя възможност на публиката и изследователите както да проследят взаимоотношенията между текста и образа – тяхното проявление в различни исторически периоди и форми, така и да разкрият многообразието от възможности, които любовта и раздорите между текста и образа дава на българските художници. Понякога учудващо близки, а друг път – неочаквано далечни.

Експозицията предоставя възможност на публиката и изследователите както да проследят взаимоотношенията между текста и образа.

Експозицията предоставя възможност на публиката и изследователите както да проследят взаимоотношенията между текста и образа. Димитър Войнов, „Вторник 10 часа“

В изложбата са включени произведения от фондовете на Национална галерия, Национална художествена академия, Народен театър „Иван Вазов”, Национален църковен историко-археологически музей, Съюз на българските художници, Музей за история на София, Градска художествена галерия – Пловдив, Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора” – Кюстендил, Регионален исторически музей – Благоевград, Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен, Художествена галерия „Николай Павлович” – Свищов, Художествена галерия „Жорж Папазов” – Ямбол, Ателие-колекция „Светлин Русев” и частни колекции.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90