Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тежкият характер на Юлий Цезар причинен от инсулти

Нови хипотези за живота на римския император, белязан с чести световъртежи и рязка промяна на настроенията

По време на военните си походи в Кордоба в Испания и в битката при Тапсус в Африка римският император Цезар често е имал припадъци и е страдал от силно главоболие и световъртеж. - Тежкият характер на Юлий Цезар причинен от инсулти

По време на военните си походи в Кордоба в Испания и в битката при Тапсус в Африка римският император Цезар често е имал припадъци и е страдал от силно главоболие и световъртеж.

Юлий Цезар вероятно е прекарал серия от микро мозъчни инсулти, които обясняват честите му припадъци и световъртежи по време на военните кампании, както и мрачния му характер в края на неговото управление, твърди изследване, публикувано във Великобритания.

Здравословното състояние на римския император от дълги години е предмет на дебати сред научната общност, част от която смята, че Юлий Цезар (100 – 44 г. пр. Хр.) е страдал от епилепсия и от Мениер – болест, засягаща вътрешното ухо.

„Досега мозъчните инсулти винаги бяха изключвани – гласи проучването, направено от Лондонския Импириъл Колидж, публикувано в сп. Neurological Sciences. – След като обаче преразгледахме симптомите, които е имал императорът, можем да констатираме, че по време на военните си походи в Кордоба в Испания и в битката при Тапсус в Африка, Цезар често е имал припадъци и е страдал от силно главоболие и световъртеж”.

„Всички симптоми, за които знаем, че е имал Юлий Цезар, са съвместими с микро инсултите”, твърди пред „Гардиън“ Франческо Галаси, един от авторите на проучването. Изследователите считат, че уврежданията на мозъка от микро инсултите вероятно са довели до рязката смяна в настроенията на императора и са го тласнали към депресия.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg