Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тези рисунки са красиви, те са чудновати

Изложба на илюстрации от детски книги на италиански художници в Квадрат 500

Джовани Мана, „Сънят на омагьосаната гора“ - Тези рисунки са красиви, те са чудновати

Джовани Мана, „Сънят на омагьосаната гора“

Всяка книжарница в Италия разполага със специален кът, в който можеш да останеш с часове. Може да е модерна, може да е антикварна, но в нея винаги има заделено място за детски книги. Това, разбира се, го има във всяка книжарница по света, защото четивата за хлапета са най-продаваната стока. Различното в Рим, Милано, Болоня, особено в последния град, е че книгите и илюстрациите в тях там носят друго естетическо усещане. На масовия български купувач те може би ще се сторят грозни, понякога може би и страшни, защото родното око е свикнало на соцреализъм, фотографско пресъздаване и жълти пухкави патенца. Италианските книги за деца са изкуство. И сега то може да се види и тук. В Квадрат 500 на 14 юни беше открита изложба с илюстрации на италиански художници, организирана от Италианския културен институт и Агенция ИЧЕ, в сътрудничество с Панаира за детски книги в Болоня. Подбрани са повече от 60 оригинални творби на 18 италиански илюстратори.

„Тези рисунки са доста красиви и забавни. Тези илюстрации са доста чудновати”, коментира малката Анна Желева в книгата за мнения в галерията.

И те са чудновати. Поне за българското око. Но несъмнено красиви, както отбелязва малката посетителка на изложбата. В илюстрациите по стените не виждаме познати истории, чели сме на български само „Пинокио”, „Магьосникът от Оз” и „Аладин и вълшебната лампа”. Но не е необходимо. Рисунките сами разказват истории. За петлето, което мислело само за ядене. Или за дядото, който говори на луната. Също за пантерата, която живее под леглото.

2

Сара Фанели, „Пинокио на училище“

6

Беатриче Алеманя, „Попитах всички“

Екипът, който е селектирал илюстрациите за изложбата, е търсил такива, които носят в себе си нещо необикновено и нечувано, дори опасно като елемент, който е чужд или не на място спрямо нормалното възприятие. Според тях признаците, които разкриват майсторство, са: незавършеност на изображението, което създава у зрителя чувство, че то е само един фрагмент от по-необятните свят и време; сложността на изобразените емоции, които никога не са стереотипни; известен безпорядък на графичния изказ и композиция – все неща, които обикновено не се ценят за илюстрирането на книжките за деца у нас.

Алесандро Сана, „Амал се намира пред дядото“

Алесандро Сана, „Амал се намира пред дядото“

4

Мара Чели, „Съучастници“

С тази изложба сверяваме часовниците си. Виждаме къде из детските истории сме се загубили и как можем да върнем детството си. Можем да го направим до 25 юли, когато италианските илюстрации ще отлетят към Пекин.

П.П. Не пропускайте албума с илюстрации от Панаира за детски книги в Болоня, който стои на пианото.

7

Симоне Реа, „Слънцето и жабите“

8

Серджо Рудзиер, „Първият сняг на Чип“

5

Олимпия Дзаньоли, „Циклонът“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах