Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тихото величие на „Изкуплението Шоушенк“

Финансово неуспешният дебют на Франк Дарабонт днес е един от най-великите филми на всички времена

Никой от екипа не подозира, че само година след излизането си "Изкуплението Шоушенк"с Тим Робинс и Морган Фрийман ще бъде обявен за една от най-великите кинотворби на всички времена. - Тихото величие на „Изкуплението Шоушенк“

Никой от екипа не подозира, че само година след излизането си "Изкуплението Шоушенк"с Тим Робинс и Морган Фрийман ще бъде обявен за една от най-великите кинотворби на всички времена.

В края на септември 1994 г. в американските кина тръгва дебютният филм на 35-годишния режисьор Франк Дарабонт. Лентата се казва „Изкуплението Шоушенк“ и е по мотиви на слабо известния разказ на Стивън Кинг „Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк“. „Колумбия пикчърс“ не възлага големи надежди на продукцията и я пуска само в 33 киносалона. Филмът с бюджет $25 млн. спечелва през първия си уикенд отчайващите 727 327 долара. Никой не подозира, че само година по-късно пълнометражният дебют на Франк Дарабонт с участието на Тим Робинс и Морган Фрийман ще получи култов статус и ще бъде обявен за една от най-великите кинотворби на всички времена.

Предлагаме ви няколко любопитни факта за „Изкуплението Шоушенк“, който въпреки легиона си от фенове по цял свят, така и не успява да напълни джобовете на създателите си. От 1994-а досега филмът е спечелил около $30 млн. – смешна сума на фона на съвременните блокбъстъри.

♦ Заглавието на филма не се харесва на продуцентите. Проблемът е в думата „Шоушенк“. Тя е трудно произносима дори за актьорите, а какво остава за обикновените зрители. Обсъждани са заглавия като „Стената на надеждата“, „Присъдата“ и „Надеждата умира последна“. Дарабонт обаче настоява за „Изкуплението Шоушенк“ и успява да убеди продуцентите.

033

♦ Тим Робинс получава възможността да изпълни главната роля от друг актьор от продукцията – Морган Фрийман. След като го избират за образа на затворника ветеран Ред, продуцентите го питат с кого би искал да се снима и му показват списък с имена. Морган посочва с пръст фамилията Робинс и казва „С това момче“.

♦ В разказа на Стивън Кинг „Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк“ осъдените гледат друг филм в кинозалата на затвора. На тях им прожектират „Изгубеният уикенд“ (1945), а в лентата на Дарабонт е показан „Джилда“ (1946) с Рита Хейуърт в главната роля. Проблемът е, че режисьорът не успява да получи правата за използване на откъс от „Изгубеният уикенд“ и затова е принуден да търси друга продукция от 40-те, която подхожда на сюжета.

011

♦ В началото на филма героите пият бира от бутилки с алуминиеви капачки на винт. Тава е исторически невярно, тъй като през 40-те години те все още не са се използвали. Тези капачки излизат на пазара чак през 50-те.

044

♦ За разлика от много други продукции, изрязаните сцени от 142-минутния „Изкуплението Шоушенк“ не са включени никое друго преиздание, било то на на DVD или на друг носител. Дарабонт просто се срамува от някои дубли и кадри и не иска зрителите да ги видят. Въпреки това част от отхвърлените сцени са показани в един тв документален филм от 1995 г. и сега циркулират из интернет.

♦ В разказа главният герой Анди е описан като човек с нисък ръст. Актьорът Тим Робинс обаче е доста висок – 196 см. Това е дреболия в сравнение с другия основен персонаж Ред, изигран от 57-годишния по онова време Морган Фрийман. В книгата той е 30-40-годишен ирландец.

♦ Франк Дарабонт е голям почитател на Мартин Скорсезе и особено на филма му „Добри момчета“ (1990). Оттам е взаимствал някои идеи при монтажа и използването на глас зад кадър. Впрочем точно този глас зад кадър на Морган Фрийман се радва на голяма почит сред феновете. Преди няколко години в интернет се появи инициатива актьорът, докато е жив, да изрече всяка една дума в английския език с всяка възможна интонация, за да бъдат озвучавани филми с него и след смъртта му. В днешни дни 77-годишният Фрийман все още работи и се снима в художествени и научно-популярни филми.

099

 

♦ Сградата на стария затвор в Менсфийлд, Охайо, където е направен „Изкуплението Шоушенк“, трябвало да бъде разрушена още преди още преди началото на снимките. Дарабонт и компания обаче успели да подарят още година живот на овехтялата постройка. В крайна сметка затворът е срутен, като са запазени само административният корпус и един салон, превърнати после в музей.

066

♦ Прочутият кадър, в който Анди (Тим Робинс) изпълзява от земята под проливния дъжд, е единственият, който можел да бъде ползван във филма. Останалите от този дубъл се оказали негодни, защото били разфокусирани.

077

♦ Сцената, в която Ред хвърля бейзболна топка, е снимана 9 часа, заради което Морган Фрийман разтяга мускул на ръката си. На следващия ден той застава пред камерите с превръзка.

088

♦ Актьорите често си изпускат нервите по време на снимки. Вбесява ги Франк Дарабонт, който прави безброй дубли, защото все нещо не му харесвало. Един ден Морган Фрийман изпада в истерия и категорично отказва да снима повече дубли.

055

♦ Сцената, в която Анди слуша на винилова плоча оперна музика, се появява във филма, тъй като Дарабонт работи върху сценария под звуците на „Сватбата на Фигаро“. Моментът, в който героят увеличава звука за ужас на останалите затворници, е импровизация на самия Тим Робинс.

100

♦ Тим Робинс дълго време отказа да снима сцената в канализацията, защото експерти преценяват, че водата в нея е опасна за здравето. Продуцентите отказват да търсят нова локация и актьорът склонява да нагази в мръсотията.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90