Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тийзър на „Подземната железница“ връща времето назад

Сериалът по романа на Колсън Уайтхед проследява бягството на една робиня към американския Север

Времето в тийзър видеото към „Подземната железница“ се движи с обратен ход. Снимка: Стопкадър - Тийзър на „Подземната железница“ връща времето назад

Времето в тийзър видеото към „Подземната железница“ се движи с обратен ход. Снимка: Стопкадър

„Амазон“ пусна тийзър на предстоящия сериал „Подземната железница“ по едноименния роман на Колсън Уайтхед. Историята проследява Кора Рандал, чернокожо момиче в американския Юг от средата на XIX век, и опитите ѝ да достигне сигурността на северните щати, където хората с различен цвят на кожата вече са получили свободата си.

Кора успява да избяга от плантацията в Джорджия, благодарение на „подземната железница“ – мрежа от контакти и скривалища, чрез които чернокожите се придвижват нелегално из страната, която в книгата на Уайтхед буквално представлява подземни тунели на железница, служещи за превоз на роби към Севера.

Сценарист и режисьор на сериала е Бари Дженкинс („Лунна светлина“, „Ако Бийл Стрийт можеше да говори“).

Тийзърът на „Подземната железница“ е озаглавен „In Aeternum“ (от лат. – завинаги) и в него времето върви с обратен ход. Зрителят се озовава в горяща къща, проследява бягството на двама роби, момче сочи неназована фигура, преди да хукне през вратата, двойка пропада в дълбока яма… Красивите кадри са дело на оператора Джеймс Лакстън. Не е ясно обаче дали това са кадри, които наистина ще видим в продукцията, или тийзърът е маркетингов ход.

Връщането на времето назад обикновено се използва като похват, когато даден персонаж се завръща към живот или някакъв момент се изживява отново, дори метафорично. Предвид това зрителят може да гледа тийзъра, без да е запознат със сериала, и да предположи, че зад всеки кадър, който върви с обратна времева линия, се крие ужасяваща съдба, отбелязва „Индиуайър“.

Режисьорът обяснява краткия клип пред изданието, но отказва да коментира въпроса със съдбата.

„Според мен става дума за контрол – казва Дженкинс. – Всеки има моменти в живота си, които още докато се случват, човек иска да изживее отново, вероятно за да постъпи различно. Мисля, че гледната точка е много важна, това е историята на Кора. В сериала има неин монолог, където тя казва: „Ако можех да върна времето назад, щях да постъпя по друг начин“.

В „Подземната железница“ главната роля на Кора е поверена на Тусо Мбеду, участват още Джоел Еджъртън, Чейс Дилън, Арън Пиер, Уилям Джаксън Харпър, Лили Рейб, Уил Полтър и др.

Тийзърът вероятно ще се окаже енигматичен за зрителите, които не са запознати с романа на Уайтхед. Но не са много подсказките и за читателите, отбелязва Дженкинс.

„Ние имаме нагласата, че робите не са познавали любовта, общността, не са знаели какво е радост и когато ги представиш по този начин, ти ги ограбваш от тяхното подсъзнание – казва режисьорът. – Аз исках то да е яко, здраво, и най-вероятно то е било по-издръжливо дори от нашето, за да може човек да изтърпи физическата деградация и все пак да запази достатъчно любов, радост, чувство за семейство и общност, за да може да продължи да съществува. За да се върне в плантацията, която вече може да си позволи да купи и да я изпепели.“

Въпреки красивите сцени, които се редуват в тийзъра, Дженкинс предупреждава, че в сериала ще има и „варварски“ сцени.

„Подземната железница“, романът носител на „Пулицър“, е издаден и у нас от изд. „Лист“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90