Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

ТикТок ограничава присъствието на непълнолетни потребители

Те ще могат да използват приложението по 60 минути на ден

През последните месеци ТикТок се сблъска с нарастващ натиск от канадски и американски законодатели поради опасения относно връзките на приложението с Китай чрез компанията-майка. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС - ТикТок ограничава присъствието на непълнолетни потребители

През последните месеци ТикТок се сблъска с нарастващ натиск от канадски и американски законодатели поради опасения относно връзките на приложението с Китай чрез компанията-майка. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС

Социалната мрежа ТикТок въвежда ограничения за потребителите си под 18 години и ще им позволява само 60 минути екранно време на ден, съобщава Би Би Си. Когато този един час мине, тийнейджърите ще трябва да въведат парола, за да продължат използването на платформата – по този начин създателите ѝ се надяват, че ще предизвикат самоконтрола на непълнолетните потребители.

Автоматичното ограничение може да бъде изключено, но платформата ще насърчава поставянето на друг лимит, ако „прекарват повече от 100 минути в ТикТок на ден“. Всяка седмица ще бъде изготвяна статистика с минутите екранно време. Ограниченията ще влязат в сила „в идните седмици“, но точна дата не се съобщава.

ТикТок, собственост на китайската компания „ByteDance“, аргументира нововъведението с необходимостта да помогне на хората „да контролират“ използването на приложението. Миналата година платформата въведе настройка, която позволява на потребителите сами да изберат дали искат ограничение на екранното си време, а ако става дума за акаунт на непълнолетен, това може да бъде направено и от родител. Сега ограничението ще действа автоматично.

Потребителите на приложението трябва да имат навършени 13 години. Платформата за кратко видеосъдържание се използва предимно от хора под 34-годишна възраст, макар компанията да не оповестява демографска разбивка на акаунтите.

Въвеждането на ограничения за екранното време бе приветствано от критиците на ТикТок, но според някои това не е достатъчно да се спре „бомбардировката с вредно съдържание“ към подрастващите.

„ТикТок спечели надпреварата за сърцата и умовете на хората между 14 и 24-годишна възраст в САЩ и Великобритания – коментира Имран Ахмед от британската нестопанска организация „Център за противодействие на дигиталната омраза“. – Алгоритъмът му е като кокаин: пристрастяващ, опасен и в голяма необходимост от спешно преразглеждане.“

Според проучване на Центъра, едно средно статическо 13-годишно момиче бива облъчено с видеа за хранителни разстройства и самонараняване още в първите минути от употребата на приложението. Затова Ахмед приветства не само ограничаването на екранното време, но и пречистването на фийдовете от подобно съдържание.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС