Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Тил Линдеман пиратствал от Ермитажа

Фронтменът на „Рамщайн” заснел нелегално картини и интериори на музея

Леонардо да Винчи, „Мадона Лита“, 1490 г., „Ермитаж“. Снимка: Уикипедия - Тил Линдеман пиратствал от Ермитажа

Леонардо да Винчи, „Мадона Лита“, 1490 г., „Ермитаж“. Снимка: Уикипедия

Вокалистът на „Рамщайн“ Тил Линдеман е използвал нелегално цифрови изображения от Ермитажа и ги продава като незаменяеми токени. Това съобщават руските информационни агенции, позовавайки се на канала в „Телеграм“ на държавния музей в Санкт Петербург.

През май Ермитажът е дал разрешение на Линдеман да снима в залите му видео към съветската песен „Любимият град“, която той изпълнява на руски език. Както уточни тогава директорът на Ермитажа Михаил Пиотровски, снимките са били част от събитията, свързани с Годината на Германия в Русия.

„Тези дни стана ясно, че г-н Линдеман пуска серия NFT с цифрови изображения, подготвени по време на снимките в Ермитажа. Използването на предмети от колекциите и интериорите на музея, още повече с подпис „Hermitage Edition“, не е и не е могло да бъде съгласувано с музея“, се казва в съобщението в „Телеграм“.

Предупреждението за нарушаване на лицензионната политика на музея, отправено до Линдеман, е останало без отговор и сега нелегалните токени се предлагат на пазара.

Държавният музей в Санкт Петербург отдавна е създал линия собствени токени, сред които има цифрови копия на известни произведения от колекциите му – „Мадона Лита“ на Леонардо да Винчи, „Юдит“ на Джорджоне, „Люляков храст“ на Ван Гог, „Кът от градината в Монжерон“ на Клод Моне и др.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90