Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тина Търнър: Аз съм една щастлива 80-годишна жена

Роклъвицата с поздрав за рождения си ден (видео)

„Как си мислех, че ще бъде, като стана на 80? Не и така. Изглеждам чудесно, чувствам се добре, минах през няколко сериозни болести, които преодолявам. Все едно съм получила втори шанс за живот“, казва Тина Търнър. Снимка: Стопкадър от видеото - Тина Търнър: Аз съм една щастлива 80-годишна жена

„Как си мислех, че ще бъде, като стана на 80? Не и така. Изглеждам чудесно, чувствам се добре, минах през няколко сериозни болести, които преодолявам. Все едно съм получила втори шанс за живот“, казва Тина Търнър. Снимка: Стопкадър от видеото

Легендите не остаряват. Затова 80-ата годишнина на Тина Търнър, която е точно днес, на 26 ноември, всъщност не е носталгично връщане към миналото, а празник, възвеличаващ живот, пълен с енергия и талант.

Въпреки че се оттегли от сцената преди няколко години, великата американска певица, която започва да пее преди 60 години, днес все още е на върха на славата си. Песните ѝ не слизат от ефира, а новите генерации изпълнители се равняват по нея.

Снощи в Ню Йорк лъвицата на рока празнува своята кръгла годишнина. В залата на „Линт Фонтейн Тиътър“ неунищожимата дива влезе, придружена от съпруга си Ервин Бах и близката си приятелка Опра Уинфри.

Тина Търнър посрещна деветото си десетилетие с кратък поздрав, записан на видео, в която говори за втория шанс. Той винаги я е съпътствал.

„Да, аз съм на 80 – казва Търнър във видеото. – Как си мислех, че ще бъде, като стана на 80? Не и така. Как е така? Изглеждам чудесно, чувствам се добре, минах през няколко сериозни болести, които преодолявам. Все едно съм получила втори шанс за живот. Аз съм една щастлива 80-годишна жена.“

Първият ѝ съпруг и продуцент Айк Търнър я прави певица, но животът с него е сред кошмарите, за които се пишат трагически драми. Той я пребива, залива я с вряло кафе, гори цигари в тялото ѝ, смачква я психически и физически. Когато тя прави опит за самоубийство, той ѝ казва, че не му пука дали ще умре. Но Тина оживява и след 16 години пребиваване в ада на насилието решава да изгради живота си сама и свободна.

Десет години по-късно среща Ервин Бах – германец, по-млад от нея с 16 години. Връзката им трае 27 години, преди да сключат брак. Междувременно животът им поднася какво ли не, включително и един инсулт, който поваля Тина, рак на червата, след който тя едва оцелява, както и самоубийството на най-големия ѝ син Крейг Реймънд през миналата година. През 2017 г. Тина се нуждае от трансплантация на бъбрек. Донор става съпругът ѝ Ервин.

Днес двамата живеят тихо и далеч от светската суета в швейцарското градче Кюснахт на брега на Цюрихското езеро. От 2013 г. Тина Търнър има швейцарско гражданство. Дните ѝ минават спокойно – на вратата на малкия им дом е залепено листче за всички неканени гости и доставчици:

„Моля, не звънете преди 12 часа“.

Дивата спи до късно. Къщата ѝ е като музей – всички сувенири от богатия ѝ живот са поставени така, че да се виждат от всеки посетител: от сувенирни ключове до истински индиански предколумбов тотем, донесен от САЩ.

Тина вече не записва и не ходи на турнета. Но за нея никой не говори в минало време. С видеопоздрави за рождения ѝ ден още в ранните зори на 26 ноември се отчетоха най-добрите ѝ приятели. Бийтълсът Ринго Стар я нарича „къс любов“, а Рони Ууд от „Ролинг Стоунс“ казва развълнувано:

„Тина, ти си въодушевление!“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90