Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тиранозаврите тичат само в Холивуд

Науката съсипва репутацията на най-страховития сухоземен хищник

Ако сте в добра физическа форма (и не се парализирате от страх) тиранозавърът няма да успее да ви настигне. Евентуално. - Тиранозаврите тичат само в Холивуд

Ако сте в добра физическа форма (и не се парализирате от страх) тиранозавърът няма да успее да ви настигне. Евентуално.

Динозаврите са сред големите звезди не само на палеонтологията, но и на съвременната попкултура. А най-ярката сред тях е несъмненият сухоземен хищник №1, с царственото име Тиранозавър Рекс. Нови научни разкрития за това грандиозно същество може би ще променят в известна степен възгледите ни за него.

Според изводите от специално изследване, проведено с помощта на най-нова система за компютърно моделиране от учени в Манчестърския университет, размерите на гигантския тиранозавър не са му позволявали да се придвижва със скорост по-висока от 20 км/ч., съобщава Би Би Си.

Първоначалните резултати, основани изключително на данни за мускулната маса на тиранозавъра, предполагаха, че би могъл да достига скорост от 30 км/ч. Но след като учените са направили корекции, отчитащи някои особености на скелета на гигантския гущер, системата е показала друг резултат – най-много 20 км/ч. при бърз ход. При това вероятно само за най-атлетичните и по-леки екземпляри. Ако тиранозавърът би опитал да премине от бързо ходене към тичане, то краката му просто не биха издържали тежестта на масивното му тяло.

Тиранозавърът е най-популярният динозавър и палеонтолозите отдавна водят спорове за скоростта, с която се е придвижвал. Това ще ни помогне да разберем по-добре как този хищник е ловувал плячката си“, обяснява професор Уилям Селърс.

„Сега с помощта на максимално приближаваща ни до реалността програма за компютърна симулация ние можем да построим модел на придвижването на тиранозавъра. И моделът показва, че той не е можел да тича – здравината на скелета му не би позволила. Това означава, че с увеличаването на размерите си, тиранозаврите са ставали все по-бавни и това е налагало промени в начина, по който ловуват“, добавя професорът.

Илюстрация – University of Manchester

Така стоят нещата на теория, но в реалността тиранозаврите вероятно са се движели още по-бавно. Подобно изследване за максималната скорост, която може да бъде постигната от човек (публикувано през 2010 г. в списание Journal of Applied Physiology), сочи, че човешкият скелет е в състояние да понесе скорост до 64 км/ч. Но при постигането на световния си рекорд най-бързият човек на планетата Юсеин Болт се движеше с малко под 45 км/ч. Това, което ограничава елитните спортисти да постинат по-висока скорост, е броят на мускулните свиванията, които могат да направят за единица време.

Холивудски митове

Следите от стъпки на тираннозаври, отдавна достъпни за учените, позволяваха да се предположи, че в действителност звярът далеч не е бил толкова бърз, колкото го представят пред зрителите в Холивуд. Което, впрочем, не го е правило по-малко страховит, смята неучаствалият в манчестърското изследване професор от Университета в Уисконсин Ерик Снайвли.

Ако наистина се е движел с изчислената от учевните в Манчестър максимална скорост, той все пак е бил по-бърз от скоростта, с която могат да бягат повечето хора“, твърди той (въпреки че първите хора се появат около 60 милиона години след изчезването на динозаврите – освен разбира се в някои холивудски филми).

Според проф. Снайвли, ако не се беше скрил в джипа, героят на Джеф Голдблум от „Джурасик парк“ не би успял да избяга от тиранозавъра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90