Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тираж след тираж на „Моята борба“

Версията с критически бележки обогатява дебата за авторитаризма, а не популяризира идеологията на Хитлер, казват издателите

В продължение на 70 години Бавария отказва пропагандният текст да бъде преиздаден от уважение към жертвите на режима и за да се предотврати подбуждане на омраза. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Тираж след тираж на „Моята борба“

В продължение на 70 години Бавария отказва пропагандният текст да бъде преиздаден от уважение към жертвите на режима и за да се предотврати подбуждане на омраза. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първото преиздание на „Моята борба“ на Адолф Хитлер в Германия след Втората световна война се оказа изненадващ бестселър и предстои шестата му допечатка, съобщава „Гардиън“, като се позовава на издателите на книгата.

Институтът за съвременна история на Мюнхен съобщи, че новата версия на антисемитския манифест се е продала в около 85 хиляди копия от пускането си на пазара миналия януари.

Далеч от насърчаването на крайнодясната идеология, изданието е изпълнено с критически бележки и обогати дебата върху подновилия се интерес към авторитарните политически възгледи в съвременното западно общество, посочват от института.

Първоначално идеята е била книгата да е в тираж от едва 4 хиляди броя. Той обаче е увеличен многократно заради търсенето. Около преиздаването институтът организира и поредица от презентации и дискусии за „Моята борба“ – не само в Германия, но и по света.

„Страховете, че изданието ще популяризира идеологията на Хитлер или дори ще я направи по-приемлива и ще даде на неонацистите нова пропагандна платформа, се оказаха напълно неоснователни – казва директорът на института Андреас Виршинг. – Напротив – дебатът върху възгледите на Хитлер за света и подхода му към пропагандата предложи шанс да се погледне към причините и последиците от тоталитарните идеологии, в момент, когато авторитарните политически идеи и крайнодесните слогани стават все по-разпространени.“

От института съобщават, че информацията събрана от местни книжарници за хората, купили си книгата, показва, че става дума предимно за клиенти с интереси в политиката и историята, както и за преподаватели, а не за реакционери и радикали.

Въпреки това, засега ще се поддържа рестриктивна политика по отношение на международните права. Засега се планират единствено версии на английски и френски език, въпреки интереса от множество държави.

Институтът за съвременна история на Мюнхен издаде „Моята борба“ миналия януари, скоро след като изтекоха авторските права на книгата.

Бавария получава правата на книгата през 1945-а, когато Съюзниците дават на провинцията контрола върху основната нацистка издателска къща след падането на Германия. В продължение на 70 години Бавария отказва пропагандният текст да бъде преиздаден от уважение към жертвите на режима и за да се предотврати подбуждане на омраза.

Но правата изтекоха на 1 януари 2016-а и от института са се опасявали, че издание без критически коментари може да тръгне масово на пазара. Затова и правят свое.

Отчасти автобиграфичен, манифестът очертава идеологията на Хитлер, която формира основата на нацизма. Той я пише през 1924 г., когато е в затвор в Бавария заради предателство, след провала на Бирения пуч.

Книгата поставя две идеи, които Хитлер въвежда на практика, след като става фюрер – анексиране на съседни държави в полза на германците, както и омразата му към евреите, която води до Холокоста.

В Германия са отпечатани 12,4 милиона копия от „Моята борба“, а от 1936-а до края на Втората световна война нацистите подаряват екземпляр на всички младоженци като сватбен подарък.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах