Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Титаник“ 110 години по-късно (видео 8K)

Заснета е котвата от левия борд, вижда се и името на производителя

Снимка: Стопкадър от видеото - „Титаник“ 110 години по-късно (видео 8K)

Снимка: Стопкадър от видеото

Как изглежда корабът Титаник през 2022 г. става ясно от видео, заснето от учени и изследователи от групата Ocean Gate. Това е първото видео на един от най-известните кораби в историята, заснето в резолюция 8К. Виждат се прословутият нос на кораба, гигантските вериги и дори надписите по котвата. Целият кораб е покрит с корали.

Камерата внимателно е изследвала носа на „Титаник“, прославен в легендарната сцена от филма с Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо. Във видеото са попаднали кадри с котвата от лeвия борд и гигантската верига, всяко звено от която тежи по 91 кг.

Гмуркачът и изследовател на „Титаник“ Рори Голдън разказва, че по време на последната експедиция са заснети детайли, които преди не са били виждани. Сред тях е и името на фирмата, произвела котвата: Noah Hingley & Sons Ltd.

През 2023 г. предстои още една експедиция до морските дълбини, организирана от Ocean Gate. Тогава ще бъдат инспектирани и други части на потъналия кораб.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg