Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тленните останки на Сервантес изложени за първи път

Почти 400 г. след смъртта му е потвърдено, че костите в църквата „Света Троица“ в Мадрид са негови

Мигел де Сервантес умира през 1616 г. - Тленните останки на Сервантес изложени за първи път

Мигел де Сервантес умира през 1616 г.

Близо 400 години след смъртта на Мигел де Сервантес, тленните му останки ще бъдат изложени за първи път публично. Новината бе потвърдена от кмета на Мадрид Ана Ботеля, която съобщи, че намерените в криптата на църква в испанската столица кости принадлежат със сигурност на автора на „Дон Кихот“. Почитателите на писателя ще могат да се поклонят пред останките му в църквата „Света Троица“, в рамките на 74-ия Празник на книгата в Мадрид, който ще продължи до 14 юни, предава френският „Фигаро“. В храма е поставена и възпоменателна плоча.

През 2014 г. група археолози започнаха търсенeто на тленните останки на писателя с помощта на георадар и инфрачервена термографска апаратура. Усилията им бяха концентрирани в Квартала на книжовността в центъра на Мадрид, където според историците Сервантес е прекарал последните години от живота си и е бил погребан през април 1616 г.

„След направените анализи може да се смята, че между намерените фрагменти в земята под сегашната църква „Света Троица“ се намират и такива, които са на Мигел де Сервантес“, съобщи съдебно-медицинският антрополог Франсиско Екзеберия, директор на научния екип, занимаващ се с изследванията.

Роден през 1547 г. в старинния университетски град Алкала де Енарес, недалеч от Мадрид, Мигел де Сервантес води авантюристичен живот на войник, преди да се впусне в писателското поприще. През 1605 г. той публикува първата част на „Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча“, чието продължение се появява едва през 1615 г.

Пародията му на рицарските романи и сътворяването на митичните образи на Дон Кихот, Санчо Панса и Дулсинея, го превръщат в един от най-значимите автори на испанската литература.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС