Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

То и нашият прелестен страх (видео)

Филмът по романа на Стивън Кинг излиза на 8 септември, 27 години след сериала

То може да бъде баща ти, който те пребива с колана, може да бъде майка ти, която те плаши с болести, може да бъде момчето от горния клас, което е убило кучето ти, може да бъде класният, който май иска нещо от теб... а ти си малък и не знаеш къде да се скриеш. - То и нашият прелестен страх (видео)

То може да бъде баща ти, който те пребива с колана, може да бъде майка ти, която те плаши с болести, може да бъде момчето от горния клас, което е убило кучето ти, може да бъде класният, който май иска нещо от теб... а ти си малък и не знаеш къде да се скриеш.

Дери, Мейн, Нова Англия. На всеки двайсет и седем или двайсет и осем години едно чудовище убива десетина деца, изплашвайки ги до смърт. Това е То. То не е християнски демон, не е индиански зъл дух, не е вампир… но може да се престори на всяко от тези неща, ако знае, че те е страх от тях. То може да бъде баща ти, който те пребива с колана, може да бъде майка ти, която те плаши с болести, може да бъде момчето от горния клас, което е убило кучето ти, може да бъде класният, който май иска нещо от теб… а ти си малък и не знаеш къде да се скриеш.

В 1990 г. Тим Къри направи незабравима роля като Пениуайз, Танцуващия клоун от Дери. Абсолютното зло, хранещо се от предсмъртната паника и парализата на детския разум, се беше въплътило в шарения шегаджия, пускащ балони, пълни с кръв, за да си играе с предварително набелязаните жертви. Това е само повърхността на историята, разбира се. Всички малки и страшни тайни на провинциална Америка, всички готически страхове на протестантското благочестие могат да бъдат намерени в романа на Краля. Мислите си, че То е чудовищно? О, да бяхте видели как младият хаймана Хенри Бауърс (измъчва) си играе с един кротък кокер-шпаньол…

И ето, че сега, двайсет и седем години по-късно, цикълът се затваря. То отново е на свобода. От 8 септември 2017 г. То (или киноиндустрията) ще се нахрани с нашите страхове. Този път Танцуващият клоун не е възрастен мъж, а говори с гласа на малко момче.

„Тук долу всички се реем, Били” – казва малкият, сладък, о, тооолкова сладък и толкова мъртъв Джорджи на брат си, Бил Пелтека... – „Ела тук, Били, ела, за да се рееш и ти!”

Но всъщност сюжетът е за група деца, малки аутсайдери, които нямат какво друго да направят, освен да разчитат едно на друго, ако не искат телата им да бъдат завлечени в каналите под Дери, а гласовете и лицата им да бъдат присвоени от… То. Това всъщност е история за приятелството и волята за живот, за съпротивата срещу низкия, животински страх. Това е и история за порастването и любовта. Стивън Кинг е добър в тези неща, а по всичко изглежда, че филмът ще предаде адекватно атмосферата на книгата.

Новият пълнометражен филм „То” по книгата от 1986-а е на режисьора Андреас Мускети. Веселият шегобиец Пениуайз е поверен на Бил Скарсгор (Ерик от „Арн: Кралство в края на пътя”).

Вижте трейлъра, с който То ни вика в каналите под Дери:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg