Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Тодор Чобанов: Министерството на културата да върне отнетия статут на сградата на Театър „Ренесанс”

Законът не е толкова лош, трябват още глоби и наказания за собственика, смята бившият заместник-кмет на София по културата

Пламъци обхванаха днес сградата на Театър „Възраждане“ в София. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Тодор Чобанов: Министерството на културата да върне отнетия статут на сградата на Театър „Ренесанс”

Пламъци обхванаха днес сградата на Театър „Възраждане“ в София. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

„Вероятността да се „самозапали“ една сграда два пъти около датата на избори е като вероятността да те удари метеорит втори път.“ Това коментира във Фейсбук-профила си бившият зам.-кмет по културата на София Тодор Чобанов, провокиран от официалното становище на служебния министър на културата Велислав Минеков, че сградата на бившия театър – пламнала днес – е станала жертва на „лошото законодателство“ и по-специално Закона за културното наследство (ЗКН). 

Вижте още: МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ОБВИНИ ЗАКОНА ЗА ПОЖАРА В ТЕАТЪР „РЕНЕСАНС“

Като професионалист в областта на културното наследство и опитен администратор в културата, Чобанов има конкретни предложения към институциите, които имат отговорност към опазване на културните ценности. Според него Министерството на културата трябва на първо място да върне отнетия през 2003 г. статут на сградата.

„И до днес десетки исторически сгради в центъра на София са застрашени, защото през 2003 г. псевдоексперти ги лишават от защита. В рамките на няколко работни дни, при пълно спазване на регламентите, МК може да инициира процедурата по връщане на статута на сградата”, казва Чобанов.

Следващата стъпка на министерството трябва да е свързана с наказание за собственика на разрушената сграда. Чобанов предлага той да бъде глобен с предвидените максимални глоби в Закона за културното наследство. Предлага още да се сезира незабавно Прокуратурата „за виновно поведение на собственика, водещо до разрушаване на културната ценност“.

Синхронът между институциите е особено важен, смята бившият зам.-кмет. Затова Министерство на културата трябва да подпомогне Столична община организационно и финансово за провеждане на аварийни ремонтни дейности след налагане на няколкото глоби, доказващи, че се налага такова действие.

Оттеглилият се преди година от поста заместник-кмет изразява поздравления към Столична община за „светкавичната реакция“ при налагане на глоба от 200 хиляди лева за собственика. Тодор Чобанов смята, че е важно да се наложи и следваща глоба. Кметството освен това трябва да настоява пред МК за връщане на статута на сградата – „колкото се може по-бързо – така бяха спасени, поне засега, Царските конюшни”, казва той.

Според доц. д-р Чобанов законът, който разглежда подобни казуси, не е лош. В него, твърди специалистът, има предвидена специална хипотеза, че ако по злонамерен път една такава сграда „изчезне“, следва да се възстанови в оригинален вид.

„За сведение на незапознатите – виновното поведение се урежда както в ЗКН, така и главно в Наказателния кодекс. И ако видите текста за възстановяване в оригинален вид да го „ремонтират“ в някое следващо Народно събрание, значи се готви смъртна присъда за десетки сгради. Иначе юристите на МК е желателно да информират ръководството си, че КС вече два пъти отменя текстове в ЗКН, позволяващи отчуждаване на такива имоти и други по-строги действия, т.е. особено поле за законодателни нововъдения точно по тези теми няма.

А ако наистина има нужда от нещо в ЗКН, то е облекчена процедура за принудителни ремонти, която да стартира в определен фиксиран срок след констатирането на лошо стопанисване, а не да се чака както сега съдът няколко пъти да гледа един и същ случай, което продължава с години и често води до фатални последствия за старината“, заключава Тодор Чобанов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах