Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тодор Колев, половин тон опасен чар

Откриват паметника на Адама в петък

Паметникът на Тодор Колев предизвика вълна от негативни реакции в интернет.  Снимка: Радио Шумен - Тодор Колев, половин тон опасен чар

Паметникът на Тодор Колев предизвика вълна от негативни реакции в интернет. Снимка: Радио Шумен

Опасният чар на Тодор Колев тежи половин тон. Статуята на Адама (1939-2013) е отлята от 500 кг месинг и вече е монтирана в Градската градина в родния му град Шумен. Поставена е срещу казиното, откъдето е тръгнала кариерата на актьора като музикант. 

Откриването на паметника ще бъде в петък вечерта. Скулпторът Младен Младенов е изобразил Колев с цигулка и бомбе, какъвто бе най-обичаният от публиката образ на Адама.

В сряда статуята беше повдигната с кран, за да бъде положена на постамент, имитиращ сцена. Тя е изработена от цимент с ефекта на брокат, за да блести нощем, огряна от прожектори.

За изработката на паметника бяха събрани средства с помощта на инициативен комитет, наречен „Народ“. Най-голямата сума – около 60 000 лв., е дарена от „Фикосота“. Металът е подарък от местната община.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС