Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Той е най-влиятелната личност в съвременното изкуство

Директорът на галерия Тейт Никълъс Серота е начело на Топ 100 в арта

Сър Никълъс Серота неизменно е в челната десетка в класацията на "Арт ривю". - Той е най-влиятелната личност в съвременното изкуство

Сър Никълъс Серота неизменно е в челната десетка в класацията на "Арт ривю".

Директорът на лондонския музей и галерия „Тейт“ сър Никълъс Серота оглави класацията на „Арт ривю“ за 100-те най-влиятелни личности в съвременното изкуство. 68-годишният англичанин неизменно присъства в челната десетка, откакто авторитетното списание изготвя списъка от 2002 г.

„Открита през 2000 г. под ръководството на сър Серота, галерията „Тейт“ се превръща във водеща туристическа атракция в Лондон. Тя остава най-посещаваният музей за съвременно изкуство в света“, аргументира избора си сп. „Арт ривю“.

През годините престижната класация на изданието са оглавявали китайският художник и дисидент Ай Вейвей, британецът Деймиън Хърст – един от най-известните и комерсиално успешни съвременни творци, и американският колекционер и галерист Лари Гагосян.

През 2013-а за най-влиятелна личност в съвременното изкуство беше обявена Маяса ал Тани – дъщерята на бившия емир на Катар, която ръководи катарската Агенция за управление на музеите. Тя беше избрана заради „огромната покупателна мощ и желанието на организацията й да инвестира безпрецедентни суми от порядъка на 1 милиард долара годишно, за да осигури на новите музеи в Доха водещи произведения на изкуството, предлагани на търгове и частни разпродажби по света“.

Маяса ал Тани стана втората жена, оглавявала класацията на „Арт ривю“ за най-влиятелни личности в съвременното изкуство. Първата дама, достигнала до върха й, беше победителка от 2012 г. – американката от българско-италиански произход Каролин Кристов-Бакърджиев, куратор на изложби и слабо позната извън арт средите.

Галерия „Тейт“  е най-популярната туристическа атракция в Лондон.

„Тейт“ е най-посещаваният музей за съвременно изкуство в света.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg