Той опаковаше света като за напускане

Христо Явашев - Кристо си отиде на 31 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Той опаковаше света като за напускане

Христо Явашев - Кристо си отиде на 31 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато си отиде такъв човек, светът наистина се смалява. Миналото се смалява, цялата половина на ХХ век и началото на този се смаляват, такива хора поддържат конструкцията на времето.

Мисля си за него и за близките му. Той присъстваше във всички разговори, беше винаги наоколо, мимоходом, ненатрапчиво, както присъстват важните неща, беше толкова хубаво да слушаш всички тези истории.

Имам лична история с „Портите“ на Кристо, без да съм ги видял на живо. През 2005-а, когато са се случили, излезе „Естествен роман“ в Ню Йорк. „Вилидж Войс“ написа нахакан текст, в който сравняваше книжката с „Портите“ на Кристо при вятър. Нищо друго не запомних от тази рецензия освен това и се радвах като дете. Когато го видях за първи и последен път преди две години в Ню Йорк, не посмях да му разкажа, естествено.

Имах късмета да го видя и чуя как говори на младите в Нюйоркския университет. Каза още в началото, че за три неща не говори и да не го питат – за политика, второто сега забравих и против колегите си. Избягваше всички въпроси за смисъла на проектите си, упорито твърдеше, че няма скрит смисъл.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Това опаковано детско конче от 1963-а е едно от любимите ми негови неща. Няколкото думи, които успяхме да разменим с него след онази лекция, бяха за кончето и за детството му, изненада се за миг, после бързо влезе в небрежна ирония.

…Някъде по онова време Кристо започва да опакова света. Като за напускане. Всичко трябва да бъде пакетирано. Събираме багажа, тръгваме си. От малкото опаковано детско конче (за мен най-тъжната му работа), до моста Пон Ньоф. Хайде, изнасяме се… Ще събарят къщата.

Светъл път, светли порти при вятър там и благодаря.


Текстът е от Фейсбук.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3